Mocăniţa circulă din nou în Apuseni - preţuri şi program. Trenuleţul legendar, dat în funcţiune în 1912, oprea dacă un călător îi făcea semn

Mocăniţa circulă din nou în Apuseni - preţuri şi program. Trenuleţul legendar, dat în funcţiune în 1912, oprea dacă un călător îi făcea semn

Trenuleţul legendar al Apusenilor circulă din nou în acest sezon pe ruta Câmpeni – Cărpiniş. În fiecare sâmbătă şi duminică, până în 14 septembrie, mocăniţa va pleca din gara din Câmpeni la orele 10:00, 13:00 şi 15:00.

O cursă cu mocăniţa durează aproximativ 2 ore (dus – întors) şi costă 30 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru copii.

”De luni până vineri facem o cursă de la ora 15:00, în cazul în care avem până la ora 12:00 minim 30 de rezervări online. Pasagerii care au făcut rezervare primesc până la ora 12 răspuns telefonic dacă se ţine cursa sau nu. În cazul în care nu se strâng 20 de călători se anulează cursa, iar programul poate suferi modificări” au transmis reprezentanţii companiei care operează micul trenuleţ al moţilor.

Mocăniţa a fost dată în funcţiune în anul 1912 şi a fost scoasă din uz în anul 1998. A fost, timp de peste 80 de ani, un trenuleţ emblematic pentru Ţara Moţilor.

Până în anii ’70, trenul era acţionat cu locomotive cu abur, se precizează pe siteul companiei care opereaza Mocăniţa. Astăzi, din motive tehnice, trenurile vor fi tractate de locomotive diesel.

Pe măsură ce tehnologia a evoluat, moţii au avut trenuri ceva mai moderne, dar tot de dimensiuni mici. Acestea au fost ultimele trenuri care au circulat pe Valea Arieşului. Podul de fier de la Câmpeni se află pe lista monumentelor istorice.

În ultimii ani de funcţionare, pe această rută circulau zilnic (dus-întors) trei trenuri cu două clase. Trenul parcurgea cei 94 km în aproximativ 6 ore şi 30 de minute, oprind în toate staţiile. Mocăniţa oprea însă şi între staţii atunci când pasagerii ocazionali făceau semne cu mâna, precizează mocaniteleapusenilor.com, citată de G4media.ro.

(Elena Andrei)

Afla mai multe despreapusenimocăniţa
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt