Ministrul ungar de externe: Embargoul Ucrainei împotriva Ungariei privind tiţeiul din Rusia, probabil "orchestrat de la Bruxelles"

Ministrul ungar de externe: Embargoul Ucrainei împotriva Ungariei privind tiţeiul din Rusia, probabil "orchestrat de la Bruxelles"

Bruxelles-ul nu poate accepta faptul că Ungaria nu cedează, în ciuda tuturor presiunilor, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, el fiind de părere că decizia de la Kiev de a nu permite livrările de ţiţei Lukoil către Ungaria şi Slovacia a fost coordonată de la Bruxelles, relatează MTI, preluat de News.ro.

Politicianul a adăugat că această măsură afectează o treime din importurile de ţiţei ale Ungariei şi 40-45% din importurile Slovaciei, ceea ce reprezintă un risc semnificativ pentru securitatea aprovizionării cu energie.

Acestui embargou i s-a adăugat oferta Croaţiei pentru transportul prin Adriatică, astfel încât ţara din Balcani – profitând de situaţie – a majorat de mai multe ori taxa de tranzit şi este dispusă să încheie doar contracte pe termen scurt,  a explicat Péter Szijjártó.

Ministrul a subliniat că Ungariei nu trebuie să i se dicteze de la Bruxelles sau din Zagreb pe ce rute să achiziţioneaze resursele energetice, deoarece nici Ungaria nu dictează altora.

În timp ce termenul de solidaritate este cel mai folosit cuvânt în discursul politic european – a adăugat acesta -, acum, un candidat la aderare încearcă să pună în dificultate două state membre ale UE, în timp ce un al treilea profită de pe urma acestei situaţii şi „Bruxelles-ul nu reacţionează deloc”.

Vorbind despre Ucraina, şeful diplomaţiei ungare a afirmat că orice critică legată de atitudinea corectă faţă de ucraineni trebuie respinsă atunci când, în ciuda embargoului de ţiţei şi „a suprimării drepturilor minorităţii maghiare din Ucraina Subcarpatică”, Ucraina primeşte din Ungaria 42% din necesarul său de energie electrică, Ungaria a primit peste 1,3 milioane de refugiaţi şi aproximativ 1 500 de instituţii sunt frecventate de copiii refugiaţilor.

Péter Szijjártó a declarat că, atâta timp cât această situaţie persistă, nu poate fi vorba de plata a miliarde de euro în Instrumentul european pentru pace.

„Este mai degrabă tragic decât amuzant că se numeşte astfel” – a adăugat politicianul, pentru că din acest fond statele membre ale UE, care furnizează armament Ucrainei, îşi pot recupera o parte din costul acţiunilor lor eroice din banii contribuabililor – a explicat acesta.

În ultimii doi ani şi jumătate, aliaţii noştri occidentali au „cărat” arme în Ucraina în valoare de sute de miliarde de euro, însă ţara nu a obţinut succese pe linia frontului, „iar ruşii avansează zi de zi” “Cred că, fiind printre puţinii din Europa care pot vorbi cu toată lumea, sarcina noastră este să ajutăm la redeschiderea canalelor diplomatice şi la reluarea dialogului”, a mai declarat Péter Szijjártó.

Ministrul a afirmat că îşi doreşte o relaţie bună între Ungaria şi America, „dar acest lucru are în mod evident o condiţie personală de cealaltă parte a oceanului, iar această condiţie personală se numeşte Donald Trump”.

Dacă Donald Trump câştigă alegerile prezidenţiale din SUA, relaţiile dintre Ungaria şi America ar putea ajunge din nou la un punct culminant. Dacă democraţii continuă, „nu ne putem aştepta la prea multe lucruri bune”, nu doar în ceea ce priveşte relaţiile dintre Ungaria şi America, ci şi în ceea ce priveşte pacea sau războiul – a adăugat acesta.

Péter Szijjártó consideră că cel mai mare succes al politicii externe ungare este că „în afara bulei transatlantice”, Ungaria este identificată peste tot cu raţionalitatea, bunul simţ, respectul reciproc şi abordarea raţională, iar ungurii sunt priviţi favorabil în lume.

 

Afla mai multe desprelukoilungariapeter szijjarto
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt