Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut mai multe declaraţii după întâlnirea de luni cu premierul Marcel Ciolacu. Rafila a anunţat, printre altele, realizarea unui audit profesional independent la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti.
Discuţia dintre Ciolacu şi Rafila a avut loc în urma incidentelor petrecute la Spitalul Pantelimon din Bucureşti.
"Am venit să analizăm situaţia creată în urma incidentelor foarte serioase de la Spitalul Pantelimon. Am discutat despre nevoie atenuării acestor dispute şi discuţii. Să realizăm un audit profesional independent
Mesajul pe care dorim să-l transmitem este cel care să redea încrederea în profesioniştii din sistemul de sănătate. Sunt în primul rând medic şi apoi ministrul Sănătăţii, am o responsabilitate în ce priveşte sistemul de sănătate
Nu este vorba despre demisia mea, eu când plec de la MS vreau să las lucrurile în ordine pentru ca oamenii să aibă încredere.
Două lucruri despre Pantelimon: Şefa secţiei de ATI şi-a dat demisia şi a fost găsit un înlocuitor în interiorul spitalului. Corpul de control a solicitat MS toate documentele, le-am trimis aici la analiză. Am trimis toate documentele care au stat la baza analizei corpului de control al MS. Documentele care fac referire la activităţile corpului de control nu sunt destinate publicităţii conform unui ordin al celui care era ministru în 2021, nu depinde de mine", a declarat ministrul Rafila.
În plus, Alexandru Rafila a anunţat că au început demersurile pentru reabilitarea unelor zone din Spitalul Sfântul Pantelimon “care să redea încredere şi pacienţilor şi să asigure şi confort profesional personalului de acolo”.
”Noi am început demersurile încât să putem să reabilităm unele zone din spital care să dea încredere şi pacienţilor şi să asigure şi confort profesional personalului de acolo. Ne referim în primul rând la zona de UPU, la terapie intensivă şi la unele dintre secţiile de chirurgie. Este un demers pe care deja l-am început şi sperăm să putem să-l concretizăm în perioada următoare”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă Secţia de Terapie Intensivă face parte din acest proiect, Alexandru Rafila a răspuns: ”Secţia de Terapie Intensivă este unul dintre obiective, pentru că, mai mult decât atât, digitalizarea care s-a realizat la 18 spitale din România este un singur proiect care este funcţional cel de la Timişoara, care a început mai demult.
Între timp am reuşit să cumpărăm echipamente în 18 spitale, inclusiv la Sfântul Pantelimon, iar operaţionalizarea acestor 18 spitale este esenţială ca ea să se producă până la sfârşitul anului şi să dispară practic hârtiile şi să putem să avem o monitorizare perfectă a modului în care pacienţii sunt trataţi în fiecare minut, fără ca să mai fie nevoie de suportul de hârtie”, a mai declarat Alexandru Rafila.
(Elena Andrei)