Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii, se află zilele acestea în Washington pentru întâlniri cu reprezentanţii Băncii Mondiale. Împreună cu secretarul de stat Alexandru Rogobete, ministrul discută despre investiţii în programele de infrastructură sanitară din România.
”Unul dintre cele mai importante parteneriate pe care le are România în domeniul Sănătăţii este cel cu Banca Mondială. Împreună, am realizat investiţii în domenii sensibile, radioterapie pentru pacienţii oncologici, creşterea capacitaţii de răspuns a secţiilor de terapie intensivă în momente critice sau construirea celor trei centre de mari arşi.
Mă bucur că în urma discuţiilor avute cu doamna Vicepreşedinte Antonella Bassani şi domnul Juan Pablo Uribe, Directorul general la nivel global pe sănătate, a fost apreciată evoluţia rapidă a reformelor, prin dezvoltarea prioritară a serviciilor de medicină de familie şi a ambulatoriilor de specialitate din domeniul medical înregistrate în ultimii doi ani, precum şi avansul investiţiilor deblocate la începutul anului 2022”, a scris Alexandru Rafila pe Facebook.
Banca Mondială a investit de-a lungul timpului în radioterapia oncologică şi terapia intensivă din România. În prezent, asigură finanţare pentru centre noi dedicate pacienţilor cu arsuri grave din Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş.
”Apreciez foarte mult sprijinul Băncii Mondiale în special pe întărirea capacităţii noastre administrative. Cred că o bună parte din succesul ministerului Sănătăţii în special pentru programele de achiziţii publice din sănătate se datorează importului de experienţă de la reprezentanţii BM. Este o veste bună că BM a decis să aprobe continuarea proiectelor pe care le-am început împreună”, a adăugat Alexandru Rogobete, secretar de stat responsabil cu implementarea PNRR în sănătate.
Rafila: În România nu s-au construit spitale din aceleaşi motive pentru care nu s-au construit autostrăzi
Ministrul Sănătăţii a facut luni precizari despre finanţarea spitalelor. Acuzat că a pierdut bani pentru construcţia de spitale, el a dat asigurări că toate obiectivele vor fi realizate. Întrebat de ce România nu a reuşit să construiască spitale, Alexandru Rafila a răspuns: „Cred că din acelaşi motiv pentru care nu am construit autostrăzi. Este exact acelaşi motiv, ne-am blocat fie în procedurile de achiziţie publică, fie în termenele care trebuiau respectate pentru utilizarea banilor externi”.
(Elena Andrei)