Ministrul Mediului: România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire

Ministrul Mediului: România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire

România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire nici acum, nici în viitor şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul este o resursă regenerabilă, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv. Este foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire – lemnul de foc – acolo unde este accesibilă, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a afirmat ministrul, la conferinţa Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic naţional”.

Potrivit acestuia, Romsilva a vândut deja anul acesta aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preţ mediu de vânzare de 282 lei/mc, fără TVA, similar cu cel de anul trecut, scrie Agerpres.

„Aş reaminti şi faptul că, prin regie, administrăm aproximativ jumătate din suprafaţa fondului forestier din România, ceea ce înseamnă că alte 3 milioane de hectare sunt administrate de ocoale silvice, fie că proprietar este statul, printr-o unitate administrativ-teritorială, fie că discutăm despre proprietari privaţi. (…) În acest moment avem un stoc de 500.000 mc de lemn. E o cantitate însemnată, probabil are legătură şi cu iernile mai blânde pe care le-am avut în trecut şi care au influenţat cantitatea de lemn de foc pe care românii o achiziţionează. Preţul mediu de vânzare în acest an a fost de 282 lei pe metrul cub, fără TVA. E un preţ egal cu preţul pe care l-am avut şi anul trecut. Poate şi această informaţie este una de interes, având în vedere că la anumite categorii de produse în România preţurile au crescut, cel puţin cu valoarea inflaţiei”, a subliniat Fechet.

În altă ordine de idei, şeful de la Mediu a anunţat că fondul forestier naţional din domeniul public se va mări cu 4.000 de hectare, în urma achiziţiei unei păduri în judeţul Neamţ.

„O altă bucurie este şi aceea că vom reuşi foarte rapid, pentru că avem deja banii în cont, să mărim fondul forestier naţional din domeniul public al statului român cu încă 4.000 de hectare. E o pădure pe care o achiziţionăm în judeţul Neamţ de la un proprietar privat şi care, până la urmă, măreşte domeniul public al statului, ceea ce spun eu că este un lucru bun”, a susţinut Mircea Fechet.

Afla mai multe desprelemnfocministrul mediului
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt