Ministrul Energiei: Studiul de fezabilitate pentru terminalul de regazeificare a LNG-ului azer de la Constanţa e pozitiv. Cel al cablului submarin Caucaz-UE va demara curând

Ministrul Energiei: Studiul de fezabilitate pentru terminalul de regazeificare a LNG-ului azer de la Constanţa e pozitiv. Cel al cablului submarin Caucaz-UE va demara curând

Companiile de stat Romgaz din România şi Socar din Azerbaidjan au finalizat studiul de fezabilitate a proiectului comun de construire a unui terminal de lichefiere a gazelor naturale la ţărmul Mării Caspice şi a unuia de regazeificare la malul Mării Negre, pentru care cele două societăţi au încheiat un memorandum de înţelegere în urmă cu circa 1 an şi jumătate, a anunţat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, după o întrevedere cu omologul său azer, Parviz Shahbazov, citat de Profit.ro.

″Terminalul LNG la Marea Neagră. Cândva, proiectul s-a numit AGRI. Obiectivul este aducerea gazului azer, prin Georgia şi Marea Neagră, pe piaţa europeană. Romgaz şi Socar au terminat studiul de fezabilitate, rezultatele sunt pozitive. România şi-a arătat disponibilitatea pentru finanţarea terminalului de la Portul Constanţa. Până la finalul anului, vor fi stabilite structura companiei de proiect şi finanţarea necesară. Pentru România, investiţia ne va consolida poziţia de hub energetic, iar pentru Europa va constitui o nouă alternativă la gazul rusesc″, a spus Burduja, aflat în vizită în Azerbaidjan.

El s-a referit şi la proiectul ″Coridorul Verde″, al cablului energetic submarin din Marea Neagră, menit să interconecteze zona Caucazului cu Uniunea Europeană.

″Cablul în curent continuu pe traseul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria a ajuns la etapa studiului de fezabilitate. Urmează operaţionalizarea companiei de proiect, accesarea finanţărilor europene şi luarea unei decizii finale de investiţii, după terminarea documentaţiei tehnice. Pentru România, o nouă interconectare va însemna acces la o piaţă nouă, consolidarea securităţii sistemului energetic naţional şi, pe termen mediu şi lung, energie mai verde, la un preţ mai mic, pentru toţi românii″, a declarat Burduja.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt