Amploarea fenomenului deep fake, adică falsificarea unei înregistrări video şi audio cu ajutorul inteligenţei artificiale este tot mai mare. Ministrul Energiei a depus o plângere penală după ce a apărut într-un astfel de filmuleţ trucat în care le cerea românilor să investească pe un anumit portal. Specialiştii atrag atenţia că autorităţilor le va fi aproape imposibil să gestioneze acest fenomen.
Încă de anul trecut reporterii Focus au atras atenţia în mai multe reportaje asupra numărului mare de reclame false, care promovau anumite investiţii prin intermediul internetului şi a reţelelor sociale. Pentru a creşte credibilitatea, reclamele se folosesc de imaginea unor personalităţi sau companii cunoscute. Recent, o astfel de reclamă, îl are în prim plan pe ministrul Energiei.
Imediat ce a sesizat falsul, ministrul s-a adresat poliţiei. Chiar şi aşa, clipul încă se află pe internet.
SEBASTIAN BURDUJA, ministrul Energiei:
”După ce am sesizat acest link, am conceput o plângere penală şi am înaintat-o Parchetului General, Procurorului General al României, în atenţia dânsului şi specificând şi o serie de încălcări ale codului penal, înşelăciune, comunicare de informaţii false. Niciodată un demnitar al statului român nu vă va solicita sume de bani şi nici companii serioase nu vor face asta.
Potrivit acestuia, în mandatul pe care l-a avut la Ministerul Digitalizării, a făcut mai multe modificări legislative care să ajute Poliţia să intervină într-o astfel de situaţie.
SEBASTIAN BURDUJA, ministrul Energiei:
”Am inserat 3 tipuri noi de ameninţări la adresa securităţii naţionale, inclusiv comunicarea de informaţii false în mediile virtuale.”
Doar că, încă din mai anul trecut, sindicaliştii din poliţie s-au plâns că resursele alocate pentru astfel de infracţiuni sunt limitate.
COSMIN ANDREICĂ, preşedinte Europol:
”Putem să vă spunem cu certitudine că Poliţia Română nu este pregătită pentru aşa ceva şi asta pentru că conducerea ministerului, respectiv conducerea Poliţiei Române, nu au alocat resurse de niciun fel.”
Deşi a trecut un an şi ministrul de interne s-a schimbat, sindicaliştii spun că ajutorul necesar nu a venit şi doar s-au creat funcţii noi pentru niste oameni fără competenţe în domeniu.
COSMIN ANDREICĂ, peşedinte Europol:
”Ministerul are un handicap în această privinţă că nu poate nici măcar să ţină de IT-iştii pe care îi avem în momentul de faţă în sistem, în condiţiile în care ei sunt plătiţi cu aproximativ 4-5 mii de lei, iar pentru munca lor în privat salariile lor ar porni de la 3.000 de euro.”
Experţii atrag şi ei atenţia că fenomenul va fi greu de stopat. Cu un simplu selfie şi cu inteligenţa artificială , videourile pot fi foarte uşor trucate.
ADRIAN POSTEUCĂ, expert în tehnologie emergentă:
”Cel mai important ar fi să prezinţi cât mai multe soluţii sau cât mai multe TC OUT: 00:52 TC IN: 00:55 jucării precum cea pe care am făcut-o eu tocmai pentru a să zic aşa, a obişnui lumea cu genul ăsta, hai să zic de realitate alternativă.”
Specialiştii atrag atenţia că fenomenul Deep Fake va fi foarte prezent şi în campania electorală, în condiţiile în care jumătate din oamenii de pe planetă sunt aşteptaţi la urne în 2024