Ministrul Digitalizării: O eroare umană a permis furtul de date de la Camera Deputaţilor

Ministrul Digitalizării: O eroare umană a permis furtul de date de la Camera Deputaţilor

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a dezvăluit vineri care a fost eroarea umană care a permis breşa de date din reţeaua IT a Camerei Deputaţilor, în care hackerii au furat inclusiv copie dupa cartea de identitate a premierului Ciolacu.

„A fost o eroare umană: un angajat care în perioada pandemiei lucra remote a folosit un laptop personal care a fost conectat la un moment dat la reteaua IT a Camerei Deputaţilor”, a declarat ministrul, potrivit Hotnews.ro.

În atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor s-au furat 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor.

Ministrul a spus că în prezent se lucrează la un set de reguli de securitate şi responsabilităţi care „să fie asumate pe persoană fizică”, precum:

  • să nu poţi conecta un dispozitiv personal la reţeaua IT a unei instituţii publice
  • să nu poţi să accesezi, dacă nu e cazul, adresa personală de email sau alte site-uri potenţial vulnerabile direct de pe dispozitivul de serviciu
  • crearea unor parole complexe
  • crearea de back-up de date şi asigurarea securităţii reţelei prin soluţii software de securitate cibernetică etc
„Toate aceste lucruri să poată fi asumate nominal de către responsabilii de aceste lucruri. Riscăm să avem breaking news-uri timp de 2 saptamani pentru ca o persoană a fost iresponsabilă”, a declarat Bogdan Ivan.

Afla mai multe despreitreteacamera deputatilor
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt