Ministrul de externe ucrainean, vizită în China. ”Principalul subiect de discuţie este realizarea unei păci durabile”

Ministrul de externe ucrainean, vizită în China. ”Principalul subiect de discuţie este realizarea unei păci durabile”

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a sosit marţi în China, un partenerul apropiat al Rusiei, într-o vizită fără precedent în care vor fi discutate modalităţi de găsire a unei soluţii paşnice la războiul dintre Kiev şi Moscova.

"Principalul subiect de discuţie în cadrul acestei vizite va fi căutarea mijloacelor de oprire a agresiunii ruse şi rolul Chinei în realizarea unei păci durabile şi juste", a indicat Ministerul de Externe ucrainean, potrivit Agerpres.

Întrebată marţi, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Mao Ning, a indicat că schimburile se vor concentra în special pe "cooperarea chino-ucraineană şi pe alte probleme de interes comun"."China este încă convinsă că o încetare a focului timpurie şi căutarea unei soluţii politice sunt în interesul comun al tuturor părţilor", a spus ea în timpul unei conferinţe de presă.

În pofida legăturilor sale economice, diplomatice şi militare strânse cu Rusia, consolidate şi mai mult după invazia rusă a teritoriului ucrainean, China intenţionează să joace un rol de mediator în acest conflict. Astfel, China se prezintă ca un interlocutor moderat faţă de occidentali, pe care îi acuză că "pun paie pe foc" prin livrarea de arme Ucrainei.

Vizita lui Dmitro Kuleba, programată să dureze până vineri, este prima sa deplasare în China după invazia rusă şi are loc după criticile dure din partea NATO la adresa ajutorului economic chinez pentru Moscova. Dar, mai ales, la o săptămână după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis, pentru prima dată, uşa discuţiilor cu Rusia. El a spus că este în favoarea prezenţei Moscovei la un viitor summit de pace.

Un prim summit, la care au participat câteva zeci de ţări, a fost organizat la jumătatea lunii iunie în Elveţia. Însă Rusia nu a fost invitată şi, prin urmare, China a decis să nu participe, apreciind că nu sunt şanse să se realizeze progrese.

Afla mai multe desprekulebavizitachina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt