Ministrul Agriculturii, nemulţumit de decizia Comisiei Europene pe pârloagă. ”Cea mai bună soluţie era cea a derogării totale”

Ministrul Agriculturii, nemulţumit de decizia Comisiei Europene pe pârloagă. ”Cea mai bună soluţie era cea a derogării totale”

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, nu este foarte mulţumit de decizia Comisiei Europene privind derogarea de la aplicarea standardului GAEC 8, şi anume obligaţia de a lăsa pârloagă 4% din suprafaţa de teren a fermei, însă consideră că fermierii vor avea măcar mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte modul în care vor acţiona asupra suprafeţei respective.
„Îmi menţin poziţia că cea mai bună soluţie era cea a derogării totale, aşa cum am susţinut încă din iulie 2023. Consider, însă, că decizia de compromis a Comisiei Europeană oferă o mai mare flexibilitate fermierilor noştri, în primul rând prin scăderea procentului la 4% (de la 7%) din terenul arabil dedicat unor culturi intermediare sau cultivării unor plante fixatoare de azot sau asigurarea unei zone neproductive. 
În acelaşi timp, faptul că propunerea iniţială a Comisiei nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea statelor membre arată fără urmă de îndoială că deciziile de la Bruxelles trebuie să ţină mai mult cont de vocea fermierilor, care s-au confruntat cu multe dificultăţi în ultimii ani”, a transmis ministrul Florin Barbu pentru AgroTV.
Reamintim că derogarea de la GAEC 8 decisă la începutul acestei săptămâni de Comisia Europeană suspendă obligativitatea fermelor de a lăsa 4% din suprafaţa de teren deţinută drept zonă neproductivă şi dă fermierilor dreptul să opteze pentru una dintre următoarele modalităţi de a acţiona asupra suprafeţei respective:
  • înfiinţarea unei culturi intermediare/secundare, după recoltarea culturii principale;
  • înfiinţarea unei culturi fixatoare de azot;
  • asigurarea unei zone neproductive.
De asemenea, conform noului regulament cu privire la GAEC 8, fermierii pot opta fie pentru oricare, fie pentru toate cele trei condiţii simultan pe suprafaţa de 4%.
Decizia Comisiei Europene vine după ce propunerea iniţială privind asigurarea unui procent de 7% din terenul arabil pentru cultivarea plantelor fixatoare de azot nu a reuşit să primească susţinerea statelor membre, România fiind unul dintre statele care a respins această propunere ce nu ar fi rezolvat decât o parte din dificultăţile cu care se confruntă fermierii.

Afla mai multe despreflorin barbucepârloagă
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt