Ministerul Energiei dă asigurări: Nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa alimentării cu gaze naturale a populaţiei. Volumul înmagazinat depăşeşte ţinţa de 41%

Ministerul Energiei dă asigurări: Nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa alimentării cu gaze naturale a populaţiei. Volumul înmagazinat depăşeşte ţinţa de 41%

Ministerul Energiei precizează, în legătură cu situaţia de pe piaţa gazelor naturale, că volumul înmagazinat în depozitele subterane ale româniei a fost de 1.440,2 milioane mc, reprezentând 45,43% din capacitatea totală, superior ţintei de 41%. Nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa alimentării cu gaze naturale a populaţiei.

Reprezentanţii Ministerului adaugă că în şedinţele Comandamentului de iarnă, nu s-au semnalat disfuncţionalităţi în extracţia gazelor naturale din depozite. Preşedintele Asociaţiei Energia inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, afirmă, la rândul său, că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa alimentării cu gaze naturale a populaţiei, chiar dacă în prezent consumul a crescut faţă de luna ianuarie „probabil, undeva cu 8 - 12% pe zi. Chisăliţă menţionează că există, totuşi, o „situaţie atipică”, şi anume faptul că s-au extras „foarte multe gaze din două depozite, care sunt cele mai importante din perspectiva securităţii energetice”. România se află, pentru cinci zile, sub avertizare de ger, cu temperaturi de până la minus 20 de grade, inclusiv în Capitală.

„Regulamentul impune obiective de constituire de stocuri şi traiectorii de constituire de stocuri, respectiv minim 90 % la data de 01.11.2024. România a respectat toate aceste ţinte. Astfel, în data de 16 octombrie 2024, volumul înmagazinat în depozitele subterane a fost de 3.280,2 mld mc (~35.0981 TWh, PCS 10,7 kWh/m3), reprezentând 103.47% din capacitatea totală. Pentru sezonul rece 2024 – 2025, în conformitate cu prevederile Anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2024/2995 al Comisiei din 29 noiembrie 2024 de stabilire a traiectoriei de constituire de stocuri cu obiective intermediare pentru 2025 pentru fiecare stat membru care dispune de instalaţii de înmagazinare subterană a gazelor pe teritoriul său şi direct interconectate la zona sa de piaţă, pentru  data de 1 februarie, ţinta a fost de  41%”, informează Ministerul Energiei, citat de News.ro.

La data de 1 februarie 2025, volumul înmagazinat în depozitele subterane a fost de 1.440,2 milioane mc, reprezentând 45,43% din capacitatea totală – superior ţintei de 41%.

„Totodată, facem precizarea că, în şedinţele Comandamentului de iarnă, desfăşurate săptămânal sau ori de câte ori a fost nevoie, nu s-au semnalat disfuncţionalităţi referitoare la activitatea de extracţie a gazelor naturale din depozite. Responsabilitatea Ministerului Energiei este de a asigura siguranţa în aprovizionarea cu gaze naturale pentru cetăţeni şi mediul economic, iar această siguranţă nu a fost şi nu este sub nicio formă pusă sub semnul întrebării”, mai precizează Ministerul Energiei.

Potrivit aceleiaşi surse, Ministerul Energiei „nu are atribuţii de monitorizare şi control al funcţionării pieţei gazelor naturale şi de sancţionare a abaterilor constatate”.

„Ordinul ANRE nr. 141/2021 aprobă Regulamentul de programare şi funcţionare a depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, care reglementează regimul de utilizare al depozitelor de gaze. Prevederile acestui ordin pot fi actualizate de către autoritatea de reglementare, având în vedere situaţia apărută în acest sezon rece.
În ceea ce priveşte compania Depogaz, care deţine cele mai importante capacităţi de înmagazinare a gazelor naturale, reamintim că este în desfăşurare o acţiune de control, dispusă de ministrul Energiei. Raportul va fi publicat, în parte sau integral, în termenul cel mai scurt, iar eventualele abateri de la reglementările în vigoare vor fi sancţionate drastic”, mai informează Ministerul Energiei.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Energia inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, dă asigurări că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa alimentării cu gaze naturale a populaţiei, chiar dacă în prezent consumul a crescut faţă de luna ianuarie „probabil, undeva cu 8 - 12% pe zi. Preşedintele AEI a precizat, referitor la gradul de umplere al depozitelor de gaze naturale, că ceea ce se găseşte în România este „la nivelul mediu al ultimilor ani”, adică nu suntem într-o zonă cum am fi fost în alţi ani”.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt