Ministerul Educaţiei: Profesorii nu mai pot desfăşura meditaţii contracost cu elevii claselor la care predau

 Ministerul Educaţiei: Profesorii nu mai pot desfăşura meditaţii contracost cu elevii claselor la care predau

„Personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfăşoare activităţi de pregătire suplimentară/meditaţii contracost cu beneficiarii primari de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, conform procedurii pentru completarea declaraţiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei”, prevede ROFUIP 2024. 
 
Noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Meditaţiile contracost cu elevii claselor la care profesorii predau constituie abatere disciplinară, conform ordinului de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024.
 
"Cred că şi noi, părinţii, şi mă includ în această categorie, trebuie să fim foarte siguri atunci când apelăm la pregătire suplimentară pentru copiii noştri că ea este într-adevăr necesară, pentru că eu cred că uneori intervine şi frica sau faptul că te simţi altfel decât alţii din jurul tău care apelează la acest tip de pregătire suplimentară. Am vorbit însă şi cu părinţi care îmi spun că, având în vedere faptul că la şcoală există o  bună colaborare cu cadrul didactic şi există o performanţă dovedită a copilului, nu au simţit nevoia de meditatii. Este şi o presiune socială", spune Ligia Deca. 
 
În prezent, profesorii care obţin individual venituri din meditaţii sunt obligaţi să se înregistreze la Registrul Comerţului şi să solicite autorizarea. 
 
Pregătirea suplimentară, contra unei taxe, a elevilor de la clasa la care predau le este interzisă profesorilor din învăţământul preuniversitar, prin lege şi Codul de etică al personalului didactic. Prevederea este acum menţionată în mod expres în ROFUIP.

Afla mai multe despremeditatii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt