Mii de oameni aşteaptă deschiderea graniţei cu Egiptul

Mii de oameni aşteaptă deschiderea graniţei cu Egiptul
foto: twitter.com/nexta_tv

Lipsiţi de speranţă, aşa sunt miile de palestieni şi străini care, terorizaţi de război, vor să fugă cât mai repede din Fâşia Gaza. Frontiera Rafah, singurul punct prin care pot trece în Egipt, rămâne închisă. Printre ei sunt şi sute de români.

Israelul este acuzat că blochează deschiderea graniţei. În încercarea de a stabili un coridor umanitar, secretarul american de stat, Anthony Blinken, a mers din nou în Israel, unde s-a întâlnit cu premierul Beniamin Netanyahu şi alţi înalţi oficiali.

Blocate la graniţă sunt şi camioanele pline cu ajutoare umanitare trimise de Iordania şi Turciam care aşteaptă şi ele semnalul să poată intra în enclavă. Lla zece zile de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, bilanţul arată peste 4.000 de morţi.

Mii de oameni. Pe jos, cu copii în braţe sau în maşini pline până la refuz. Panică, disperare şi frică. Sunt imagini de la graniţa cu Egiptul. Rafah e singurul punct de frontieră prin care cei captivi în enclavă pot scăpa. Oamenii aşteaptă înfriguraţi să plece, sub presiunea crescută a tancurilor şi trupelor israeliene aflate de-a lungul Fâşiei Gaza.    

Graniţa a rămas, însă, până acum, închisă. Egiptul acuză Israelul că nu poate deschide graniţa cu Fâşia Gaza. Deşi iniţial a fost plănuită o încetare a focului, Israel şi Hamas spun că nu au un acord pentru asta. Aşadar, bombardamentele au continuat. Civilii diN Gaza spun că azi-noapte a fost cel mai rău. 

Peste 400,000 de palestinieni se adăpostesc în centrele şi scolile Naţiunilor Unite din Fâşia Gaza. Într-un atac asupra unei tabere de refugiaţi din centrul regiunii, cel puţin 4 oameni, inclusiv 3 copii, şi-au pierdut viaţa.  Autorităţile anunţă că peste 1.000 de oameni se află sub dărâmăturile clădirilor, după ultimele atacuri ale Israelului. 

Spitalele din Gaza sunt într-o stare deplorabilă. În nordul ţării, patru nu mai funcţionează deloc, iar alte 21 ar trebui să dea ordinul de evacuare. Agenţia de sănătate a Naţiunilor Unite avertizează însă că evacuarea forţată contribuie la violarea dreptului umanitar internaţional. 

În Khan Younis, cel mai mare oraş din sudul Fâşiei Gaza, devenit refugiu pentru cei care au fugit din nord, situaţia din spitale e tragică. Zeci de victime vin în fiecare oră în spitalul deja plin. Electricitate nu e.Generatoarele încă funcţionează dar nu se ştie pentru cât timp. Două sedii de apărare civile au fost şi ele bombardate. Ce puţin 5 muncitori ai serviciilor de urgenţă au murit.

Între timp, forţele de apărare Israeliene anunţă noul bilanţ al civililor luaţi ostatici de Hamas. Pentru a ajuta la eliberarea copiilor israelieni care sunt ţinuţi prizonieri, reprezentantul Papei Francisc a spus că este dispus să se ofere ostatic în locul lor. De cealaltă parte, Iranul spune că Hamas e dispus să elibereze ostaticii dacă Israelul o-preşte loviturile asupra Gaza. 

După mai multe vizite în statele arabe, secretarul de stat Anthoyn Blinken se întoarce în Israel, unde se întâlneşte cu premierul. Beniamin Netanyahu l-a invitat şi pe liderul SUA în Israel. Joe Biden a atras atenţia Israelului cu privire la ocuparea Fâşiei Gaza. 

Între timp, autorităţile plănuiesc să evacueze civilii care locuiesc în zonele din nordul ţării, aflate în aproopiere de graniţa cu Libanul. Oamenii din 28 de sate vor fi nevoiţi să-şi abandoneze casele. Anunţul vine după atacurile dintre Hezbollah şi forţele israeliene, care s-au intensificat în ultimele zile. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt