E forfotă mare zilele acestea în serele de flori din vestul ţării. În Bihor, angajaţii unei ferme horticole lucrează încă din zorii zilei pentru a face faţă numărului mare de comenzi, mai ales că se apropie Valentines Day. În comparaţie cu alţi ani, în această primăvară locul celebrului trandafir oferit în dar persoanei iubite a fost luat de violetele africane denumite şi violetele Saintpaulia, care au o durată de viaţă mai îndelungată şi reprezintă simbolul încrederii şi fidelităţii.
În această seră de flori din Bihor, angajaţii lucrează de dimineaţa până noaptea în această perioadă. Zilnic, pe
adresa firmei vin sute de comenzi care trebuie onorate peste tot în ţară. Pentru ca totul să fie ca la carte, florile sunt culese, sunt amenajate în ghivece şi împachetate ulterior pentru a putea fi livrate. Practic, munca se triplează în această perioadă de dinainte de Valentines Day. Însă anul acesta trendul s-a schimbat, iar celebrii trandafiri
roşii au fost înlocuiţi de violetele africane sau Saintpaulia, pentru care există cele mai multe solicitări.
În 1893, violeta africană a fost prezentată la o expoziţie de profil iar de atunci a devenit una dintre cele mai iubite flori de pe bătrânul continent, mai ales că violeta este simbolul afecţiunii, al iubirii şi al grijii pentru cei dragi dar şi al încrederii şi fidelităţii.
Un alt motiv pentru care sunt foarte cumpărate este că reprezintă un cadou eco şi sustenabil.
Preţul unui ghiveci începe de la 7 lei şi poate trece de 100 de lei, în funcţie de complexitate şi numărul de flori incluse. Nu sunt însă singurele cerute de clienţi în preajma zilei Sfântului Valentin.
O altă legendă străveche despre violetele africane spune că zeul soarelui, Apollo, urmărea o nimfă asupra căreia îşi revărsa razele sale fierbinţi. Chinuită de dogoare, tânăra fată i-a cerut ajutor lui Zeus care a transformat-o pe loc într-o violetă şi a ferit-o astfel de soarele arzător.