Medicii de familie din Timiş, în protest / Cer soluţionarea problemelor sistemului informatic al CNAS

Medicii de familie din Timiş, în protest / Cer soluţionarea problemelor sistemului informatic al CNAS

Medicii de familie din judeţul Timiş au anunţat că vineri, 14 februarie 2025, nu vor oferi consultaţii pentru afecţiunile care nu sunt urgenţe, din cauza disfuncţionalităţilor sistemului informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ei susţin că pacienţii sunt obligaţi să aştepte ore întregi în cabinete deoarece Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu funcţionează.

„Nici până la această dată nu s-au remediat problemele de funcţionare ale Platformei informatice din asigurările de sănătate, în consecinţă, vineri, 14 februarie 2025, nu se fac consultaţii pentru afecţiunile care nu reprezintă o urgenţă”, a transmis Patronatul Medicilor de Familie din judeţul Timiş, într-un comunicat de presă.

Protest la nivel naţional
Protestul nu este doar local, ci se desfăşoară la nivel naţional, medicii de familie din întreaga ţară fiind afectaţi de problemele recurente ale sistemului informatic.

„Disfuncţionalităţile grave ale Sistemului Unic Integrat (SIUI) cauzează prejudicii atât pacienţilor, cât şi furnizorilor de servicii din asistenţa medicală primară. Din cauza acestor probleme, pacienţii noştri sunt nevoiţi să aştepte ore întregi pe holurile cabinetelor, în contextul epidemiologic actual, sănătatea şi aşa precară a acestora fiind pusă în pericol. Deşi noi, medicii de familie, nu avem nicio culpă în ceea ce priveşte lipsa de funcţionalitate a SIUI, suportăm consecinţele, fiind puşi în imposibilitate de a acorda servicii medicale către pacienţi”, se mai precizează în comunicat.

Medicii de familie afirmă că, din cauza blocajelor, nu pot finaliza raportările pentru luna ianuarie 2025 şi nu pot verifica statutul de asigurat al pacienţilor în momentul consultaţiei.

Lipsa reţetelor şi consultaţiilor pune presiune pe pacienţi
„Această stare de fapt afectează grav activitatea medicilor de familie şi îi supun presiunii de a refuza acordarea serviciilor medicale pacienţilor care au nevoie urgent de aceste servicii. În toată ţara, medicii de familie nu pot emite prescripţii medicale întrucât acestora nu li se pot descărca seriile, iar pacienţii sunt privaţi de servicii de asistenţă medicală la care au dreptul. Răbdarea pacienţilor şi a medicilor de familie a ajuns la limită, întrucât situaţia aceasta se repetă în fiecare lună în perioada raportărilor şi singurii care plătesc sunt pacienţii şi medicii de familie”, au mai transmis medicii.

CNAS: Serviciile sunt disponibile off-line
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat miercuri seară că, în perioada în care Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) este indisponibilă, pacienţii beneficiază în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, acordate off-line.

Cu toate acestea, medicii de familie insistă că timpii de aşteptare cresc semnificativ, iar pacienţii sunt cei mai afectaţi de disfuncţionalităţile sistemului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt