În mod oficial, de la începutul acestui an, medicamentele expirate sau încă în uz, dar pe care pacienţii nu le mai folosesc, trebuie colectate în curţile unităţilor sanitare, în containere speciale şi în zone supravegheate fie video, fie cu ajutorul personalului de pază. Conform normelor metodologice, care au apărut în luna aprilie a acestui an, toate unităţile medicale de stat, dar şi private, au obligaţia de a colecta medicamentele expirate de la populaţie. Managerii unităţilor sanitare trebuie să se asigure că recipientele speciale sunt plasate în curtea spitalelor, dar în locuri accesibile cetăţenilor şi semnalizate ca atare. Acolo unde nu sunt spitale, în oraşele sau localităţile mai mici, aceste containere pot fi puse lângă dispensare, conform legii. Spitalele pot stabili anumite zile şi anumite intervale orare în care oamenii pot veni să aducă medicamentele.
Spitalul Bagdasar Arseni este unul dintre marile spitale din Capitală care a implementat printre primele acest sistem, încă de la începutul anului.
Medicul epidemiolog Andreea Preda atrage atenţia asupra unei greşeli pe care o fac o parte a celor care aduc medicamentele la spital, în locul special amenajat: pun în pungi şi lucruri personale precum cosmetice sau chiar prezervative, deşi este interzis acest lucru. În plus, sunt oameni care lasă pungile cu medicamente la întâmplare şi care nu vin în intervalul anunţat la un loc vizibil
„Am reuşit să-l înfiinţăm din ianuarie-februarie, între timp s-a modificat şi legislaţia, în sensul în care au apărut normele de aplicare a legii. Problema cu care ne confruntăm noi este că aduc şi alte lucruri decât cele pe care au voie să le aducă, adică medicamente. Rujuri, tot felul de cosmetice, lucruri intime, uneori chiar prezervative.
Aduc tot felul de lucruri care nu ar trebui eliminate ca medicamente, pot fi eliminate ca deşeuri, ca menajere, ca orice altceva. Rugămintea noastră este să nu mai lase punguţele cu medicamente acolo, să respecte programul de eliminare a acestora şi să le elimine în intervalul respectiv şi în zilele respective. Pur şi simplu abandonează punguţe unde nu trebuie.
Ele sunt considerate deşeuri periculoase şi de asta trebuie eliminate organizat şi în locurile special amenajate, special destinate.
Avem un loc desemnat, semnalizat corespunzător, există indicatoare către locul respectiv, este afişat programul de eliminare, zilele, avem acolo recipiente special amenajate pentru eliminarea acestora pe categorii.
După ce sunt stocate sunt preluate de către o firmă specializată şi autorizată în acest sens şi distruse.
În acest loc de la spital nu se depun decât medicamente expirate sau neutilizate, nu trebuie să fie neapărat expirate, dacă nu le mai doresc le pot elimina”, a declarat pentru News.ro Dr. Preda Andreea Claudia, medic primar epidemiolog la Spitalul Bagdasar – Arseni din Capitală.