Măsura care ar fi afectat recoltele româneşti, oprita de europarlamentarii PNL

Măsura care ar fi afectat recoltele româneşti, oprita de europarlamentarii PNL
foto: economedia

Europarlamentarii PNL Dan Motreanu şi Daniel Buda au reuşit protejarea fermierilor printr-un amendament, în contextul în care Comisia Europeană ar fi urmat să acorde derogări de la prevederile privind reducerea pesticidelor pentru statele membre unde utilizarea acestor substanţe este mai mică de 35% din media UE, situaţie în care se află şi România.
 
 „După o luptă de un an şi jumătate, împreună cu colegii din PNL în Parlamentul European, am reuşit să ne asigurăm că fermierii români vor putea asigura în continuare securitatea alimentară, utilizând aceeaşi cantitate de produse pentru protecţia plantelor, respectând standardele europene”, spune europarlamentarul Dan Motreanu. 
 
România are un consum mediu de 640 grame pe hectar, cu mult sub media europeană de 2200 grame la hectar, şi nu poate accepta nici o ţintă de reducere. Cantitatea este deja mică, iar orice diminuare ar duce la pierderi substanţiale de recoltă. Sunt ţări precum Olanda care folosesc 8000 de grame la hectar şi care, chiar dacă ar renunţa la jumătate, ar folosi 4000 de grame la hectar, mult mai mult comparativ cu România.
 
”Susţinem, bineînţeles, reducerea utilizării pesticidelor chimice, însă această reducere trebuie să fie efectuată într-un mod echilibrat şi responsabil. Este esenţial însă ca înaintea acestor reduceri, UE să asigure alternative viabile, cum ar fi biopesticidele, la fel de eficiente, accesibile ca preţ şi disponibile pe scară largă, garantând astfel un echilibru între protecţia mediului şi necesităţile productiei agricole”, mai spune Motreanu. 
 
În cele din urmă, propunerea Comisiei Europene referitoare la reducerea utilizării pesticidelor a fost respinsă săptămâna aceasta de plenul Parlamentului European. Aceasta prevedea reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor chimice şi cu 65% a utilizării pesticidelor mai periculoase până în 2030.
 
„Politicile de mediu trebuie transpuse în practică de o manieră rezonabilă şi nu împotriva fermierilor sau a consumatorilor! Consumatorii au nevoie mai departe de alimente în cantităţi suficiente şi la preţuri accesibile! Alternativa de a importa hrana din ţările terţe, unde calitatea este mai mult decât îndoielnică, nu poate fi acceptată!”., a transmis europarlamentarul Daniel Buda. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt