Mark Rutte şi-a intrat în pâine. Care sunt cele trei priorităţi ale olandezului ca secretar general al NATO

Mark Rutte şi-a intrat în pâine. Care sunt cele trei priorităţi ale olandezului ca secretar general al NATO

Mark Rutte, care a preluat marţi conducerea NATO, dă asigurări Ucrainei de susţinerea Alianţei Nord-Atlantice şi spune că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie în Statele Unite, relatează AFP.

”Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe cei doi candidaţi şi am lucrat timp de patru ani cu Donald Trump", a declarat fostul premier olandez, potrivit news.ro, cu puţin înainte să intre oficial în funţcie, în locul norvegianului Jens Stoltenberg.

O eventuală victorie a miliardarului american la 5 noiembrie bântuie culoarele sediului NATO la Bruxelles, unde ameninţări ale unei retrageri americane lansate de către fostul preşedinte al Statelor Unite răsună în continuare.

Olandezul s-a întâlnit în mai multe rânduri cu Donald Trump, căruia i-a ţinut piept într-o întâlnire, în 2018, la Washington. El i-a câştigat de asemenea încrederea, recunoscând că avea dreptate să sublinieze cât de necesară este o mai bună împărţire a poverii în NATO între americani şi europeni.

Mark Rutte, care a apărat mereu frugalitatea bugetară, este foarte aşteptat în acest subiect, inclusiv în cazul unei vicotrii a Kamalei Harris. Cereri americane de reechilibrare în cadrul Alianţei nu datează din preşedinţia lui Trump (2017-2021).

TREI PRIORITĂŢI

Rutte şi-a detaliat deja cele trei prioităţi ale mandatului de patru ani, şi anume susţinerea Ucrainei, ”prioritatea ceda mai înaltă”, consolidarea ”apărării noastre colective” şi dezvoltarea parteneriatelor internaţionale deja angajate de NATO cu ţări terţe.

El îi succedă norvegianului Jens Stoltenberg, rămas timp de zece ani la conducerea Alianţei Nord-Atlantice. Acest transfer de putere a avut loc la sediul NATO la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului, instanţa politică a NATO, din care fac parte amabsadorii statelor membre.

 

Afla mai multe despreruttenato
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt