Aderarea României la OCDE rămâne obiectiv prioritar al Guvernului, asumat prin Programul de guvernare de toţi partenerii de coaliţie, a declarat marţi premierul Marcel Ciolacu, după ce a prezidat prima reuniune din acest an a Comitetului Naţional pentru aderarea României la OCDE. Şeful Executivului a amintit că România a obţinut 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE, aproape jumătate din totalul necesar, ceea ce arată că suntem în grafic.
Comitetul Naţional pentru aderarea României la OCDE reuneşte reprezentanţii ministerelor, instituţiilor şi autorităţilor publice implicate în procesul de aderare. La reuniune au participat, în calitate de invitaţi speciali, preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, şi reprezentantul Camerei Deputaţilor, Mihai Ghigiu.
„Aderarea României la OCDE rămâne obiectiv prioritar al Guvernului asumat prin Programul de guvernare de toţi partenerii de coaliţie. România a avut, până în prezent, o evoluţie pozitivă în cadrul acestui proces şi mulţumesc tuturor pentru efort! Am obţinut 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE, aproape jumătate din totalul necesar, ceea ce arată că suntem în grafic. Vă cer tuturor să menţinem ritmul pentru că ne aşteaptă o perioadă intensă pe parcursul anului 2025, axată pe realizarea de progrese substanţiale în implementarea recomandărilor prioritare”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, conform unui comunicat al Guvernului, citat de News.ro.
În cadrul discuţiilor, au fost trecute în revistă principalele evoluţii din procesul de aderare şi au fost stabilite priorităţile pentru anul în curs.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat importanţa aderării României la OCDE din perspectiva consolidării economiei şi a investiţiilor, precum şi a îmbunătăţirii politicilor publice.
Referitor la priorităţile pentru perioada următoare, premierul Marcel Ciolacu s-a referit la recomandările prioritare primite din partea Comitetelor OCDE în domenii precum mediul şi deşeurile, piaţa de capital, guvernanţa publică şi cea corporativă, investiţiile şi conduita responsabilă în afaceri. Premierul Marcel Ciolacu a punctat importanţa întăririi coordonării interinstituţionale, precum şi a pregătirii temeinice a participării României la evaluările de aderare programate în perioada următoare.