În acest an, România a solicitat Comisiei Europene spre rambursare aproximativ 1,5 miliarde de euro, iar până în iunie suma va ajunge la 2,6 miliarde de euro.
„În primele cinci luni ale anului, am reuşit să anulăm complet riscul de pierdere a fondurilor europene pentru 2025. Nu pierdem niciun euro. Datorită efortului comun cu Autorităţile de Management, România va primi în perioada următoare 2,6 miliarde euro de la Comisia Europeană, iar cererile de rambursare din acest an vor ajunge la peste 4,4 miliarde euro. Sunt bani care merg direct către beneficiari: primării, şcoli, spitale, întreprinderi sociale şi companii româneşti. Finanţăm proiecte pentru drumuri, reţele de apă şi canalizare, dotarea şcolilor, modernizarea spitalelor, sprijin pentru persoanele vulnerabile şi investiţii în economie. În paralel, am lucrat la măsuri pentru a diminua riscul de a pierde bani şi în anii următori: am urgentat evaluarea proiectelor depuse şi am asigurat lansarea de noi apeluri de proiecte în valoare de peste 3,3 miliarde euro”, a declarat ministrul Marcel Boloş, citat de Profit.ro.
Rezultate înregistrate la în primele luni din 2025 în atragerea fondurilor alocate Politicii de Coeziune 2021-2027:
- 9,4 miliarde euro, valoare totală a contractelor de finanţare semnate cu beneficiarii, din care din care 4,9 miliarde euro fonduri UE;
- 3,3 miliarde euro, valoarea totală a apelurilor de proiecte deschise, din care aprox. 2,7 miliarde euro finanţare UE;
- 2,5 miliarde euro, valoarea totală a sumelor plătite beneficiarilor de proiecte, din care aprox. 2,2 miliarde euro valoare UE.
La nivelul întregii perioade de programare, au fost deschise până în prezent apeluri de proiecte în valoare totală de aprox. 35,5 miliarde euro, din care aprox. 24 miliarde euro contribuţie UE, echivalentul a aprox. 77% din alocarea UE la nivelul tuturor programelor.
În cadrul acestora, au fost semnate 4.852 de contracte de finanţare, în valoare de aproximativ 44,7 miliarde euro, respectiv 23,4 miliarde euro fonduri UE, ceea ce reprezintă 76% din alocarea UE.
În întreaga perioadă de programare, plăţile efectuate către beneficiari au totalizat 4,7 miliarde euro, din care 4,3 miliarde euro sunt contribuţii UE, echivalente cu 13,8% din alocarea europeană. Din aceste sume, aproximativ jumătate reprezintă plăţile făcute către beneficiari în 2025.
Din alocarea totală de aproximativ 31 miliarde euro pentru programele aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, România a încasat până acum 3 miliarde euro de la Comisia Europeană, ceea ce reprezintă 9,7% din alocarea totală UE. Această rată de absorbţie este în linie cu media înregistrată la nivelul UE şi arată o tendinţă pozitivă a procesului de atragerea fondurilor europene.
În ceea ce priveşte evoluţia la nivelul programele naţionale, cele mai bune rezultate sunt înregistrate la nivelul Programului Dezvoltare Durabilă (PDD) şi Programului Transport. În cazul PDD suma solicitată Comisiei spre rambursare este de 915,6 milioane euro şi reprezintă 22,6% din alocare, iar pentru Programul Transport suma solicitată este de aproximativ 1 miliard euro, echivalentul a 21,7% din alocarea UE. În ceea ce priveşte programele regionale, cele mai mari sume solicitate spre rambursare s-au înregistrat la nivelul Programului Regional Nord-Vest – peste 146 milioane euro şi la nivelul Programului Regional Vest – 88,3 milioane euro.