Maia Sandu explică de ce nu a anulat alegerile, în ciuda fraudelor masive. Ea cere justiţiei „să se trezească”

Maia Sandu explică de ce nu a anulat alegerile, în ciuda fraudelor masive. Ea cere justiţiei „să se trezească”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat joi că a fost informată de instituţiile statului despre existenţa unei reţele extinse de cumpărare de voturi, care a influenţat primul tur al alegerilor prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. În ciuda acestui fapt, ea a decis să continue cu organizarea turului al doilea, cerând totodată justiţiei să acţioneze prompt: „Dacă justiţia nu se trezeşte în ultimul ceas şi închide ochii la vânzarea ţării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a avertizat Maia Sandu.

Maia Sandu a explicat că, deşi i s-a sugerat invalidarea alegerilor şi organizarea unui nou scrutin, a preferat să nu blocheze procesul electoral, subliniind importanţa respectării votului „masiv, sincer, liber al cetăţenilor.” Ea a făcut un apel special către moldovenii din diaspora pentru mobilizare, stabilind un obiectiv de 350.000 de voturi din străinătate în turul doi: „Haideţi să fim 350.000 de moldoveni din diasporă în turul 2. Mai avem o bătălie de dat! Să câştigăm în faţa hoţilor prin puterea votului nostru!”

Aceste declaraţii vin pe fondul unui scandal de fraudă electorală, autorităţile afirmând că oligarhul Ilan Şor ar fi transferat 39 de milioane de dolari din Rusia către circa 138.000 de alegători, în perioada septembrie-octombrie, cu scopul de a influenţa rezultatele în favoarea taberei pro-ruse. Poliţia a raportat că suma a fost transferată prin intermediul băncii ruseşti Promsvyazbank, iar un chatbot pe Telegram a fost folosit pentru a instrui oamenii cum să primească banii. Au fost blocate 97 de chatboturi înainte de scrutin, conform informaţiilor oferite de şeful poliţiei moldoveneşti, Viorel Cernăuţeanu.

Maia Sandu a criticat dur justiţia din Moldova, pe care o acuză de pasivitate în privinţa marilor cazuri de corupţie: „Tot poporul ştie, doar ei nu ştiu ce era în sacoşa primită de Dodon de la Plahotniuc. Doar ei nu ştiu cine sunt oamenii care au furat miliardul de la cetăţenii Moldovei.”

În urma primului tur de scrutin, Sandu, clasată pe primul loc, nu a obţinut peste 50% din voturi, urmând să intre în turul doi împotriva fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, un candidat sprijinit de partidele pro-ruse. Rezultatele referendumului, care arată un sprijin majoritar foarte strâns (50,46%) pentru aderarea la UE, au fost, de asemenea, influenţate de această schemă de fraudă, potrivit declaraţiilor sale: „Fără cumpărarea de voturi, rezultatul de astăzi ar fi fost altfel.”

De cealaltă parte, Moscova a criticat procesul electoral din Republica Moldova, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a susţinut că SUA şi UE s-ar fi implicat în desfăşurarea campaniei electorale din ţară.

 

Afla mai multe despremoldovamaiasandualegeri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt