Mai tari ca Metallica. Cum au intrat doi artişti români în cartea recordurilor susţinând concerte pe toate continentele în numai 98 de zile, detronând celebra formaţie de muzică rock

Mai tari ca Metallica. Cum au intrat doi artişti români în cartea recordurilor susţinând concerte pe toate continentele în numai 98 de zile, detronând celebra formaţie de muzică rock

Violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga au realizat un record mondial concertând în Antarctica şi devenind primii români care au făcut acest lucru. De asemenea, ei au detronat trupa Metallica din Cartea Recordurilor, având concerte pe toate continentele în 98 de zile, cu aproximativ 60 de zile mai puţin decât recordul anterior.

Ideea acestui record a început în 2023, când cei doi artişti au fost într-un turneu internaţional. Diana a explicat că scopul lor a fost să promoveze muzica românească şi să aibă experienţe inedite. După un concert în Noua Zeelandă, au întâlnit români care le-au povestit despre Antarctica şi, inspirati de acestă experienţă, şi-au dorit să susţină un concert acolo.

Ştefan a adăugat că idea a fost să simbolizeze cultura românească prin concerte în două puncte de antipod, alegând Spania şi Noua Zeelandă. Primul lor turneu, unde au cântat în şase continente între 7 septembrie şi 1 octombrie 2024, a fost un succes, cu concerte în oraşe ca Bruxelles, Pretoria şi New York.

”Oriunde te-ai duce pe planetă, unde sunt comunităţi româneşti, în partea cealaltă pici în ocean sau în vreo junglă. Şi atunci variantele cele mai bune au fost Spania şi Noua Zeelandă. Mai precis, regiunea Alicante şi Valencia cu Oakland. Dacă ai să te uiţi pe globul pământesc, aceste două puncte reprezintă o axă. Nu ştiu dacă au o eroare de câteva minute de grad punctele astea. Deci aşa am construit noi primul nostru turneu, să spunem, de cuprindere universală. Şi după aceea ne-am gândit cum ar fi dacă ne-am întoarce pe partea cealaltă a Pământului. Şi propunerea a fost către Ambasada din Chile şi am reuşit să facem primul înconjur complet al Pământului într-un singur turneu. În 2023 s-a întâmplat asta şi cred că a fost o premieră, cel puţin pentru muzica românească, cu siguranţă, dacă nu şi pentru muzică mondială, ca nişte muzicieni să facă înconjurul Pământului într-un singur turneu', spune Ştefan Doniga, pentru Agerpres.

Pentru a obţine recordul, au negociat cu Guinness World Records şi au trebuit să respecte 23 de condiţii stricte. Asta a inclus vânzarea de bilete şi înregistrarea concertelor. În Antarctica, concertul a fost foarte bine organizat, iar cei doi artişti au cântat purtând haine tradiţionale româneşti.

'Şi toate pentru a dovedi prin orice mijloc faptul că era vorba de un proiect de o categorie profesionistă. De aceea, trebuie să îndeplinim condiţii precum vânzare de bilete, un număr minim de participanţi în sală, săli care să fie acreditate pentru concert. Evident, toate, cu excepţia Antarcticii. Acolo n-aveam cum să facem. De asemenea, declaraţii de la participanţi care trebuiau neapărat să nu aibă nicio legătură cu partenerii. Trebuia să înregistrăm, trebuia filmat totul şi trebuia filmat cu două camere plasate în aşa fel încât să se vadă fiecare în cealaltă cameră. Trebuia să existe o porţiune din recital care să fie cântată fără întrerupere, fără aplauze sau fără pauze în cântat, de cel puţin 15 minute. Deci a trebuit să alegem ori piese mai lungi, ori să legăm piesele în felul ăsta, încât să continue una din cealaltă. Şi asta a fost o provocare pentru noi, pentru că a trebuit să explicăm publicului de ce facem lucrurile acestea şi am simţit o căldură extraordinară, o susţinere din partea tuturor, de parcă fiecare simţea că devine parte din recordul nostru. Şi de asta toate lucrurile astea au o tuşă, o nuanţă de poveste, de jurnal de călătorie. Sunt lucruri pe care, când le povesteşti, aproape că nu-ţi vine să crezi că ţi s-au întâmplat', punctează Diana Jipa.

Concertul în Antarctica a fost un succes şi a fost primit cu entuziasm de către cercetătorii de acolo. La final, ei au reuşit să depăşească recordul Metallica având timpul total de 98 de zile şi 22 de ore. De asemenea, au lăsat în Antarctica un pian şi o vioară, precum şi alte elemente de cultură românească, pentru a încuraja viitorii muzicieni să continue această tradiţie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt