Dacă până acum câţiva ani, românii erau dornici să-şi cumpere o locuinţă, în acest an cererile au scăzut cu 20% faţă de anul trecut. Inflaţia, dobânzile mari la credite şi crestereaTVA la achiziţie, sunt principalele motive pentru care oamenii au ajuns se gândească de două ori înainte de a cumpăra o locuinţă. Deşi cumpărătorii sunt tot mai puţini, preturile pe piata imobiliară nu au scăzut.
Decizia guvernului de a scade plafonul până la care romanii aveau de achitat un tva de 5% la cumpărarea unei locuinte a lovit in toata lumea. Cumpărători care doreau o casă mai scumpă de 120.000 de euro s-au trezit că au de dat statului 19% din respectiva sumă. Iar dezvoltatorii şi-au dat si ei seama că pierd. Şi s-au adaptat. Au inceput să facă locuinte mici, ieftine, ca să se incadreze la tva ul mic.
A doua lovitură pe piaţă a venit de la bănci. Au crescut ratele si creditele se dau mai greu. Cu profituri din ce in ce mai mici, multi dezvoltatori au suspendat lucrările. Cum visul de a deveni proprietari e din ce in ce mai scump, multi romani preferă chiria. Si cum a crescut cererea au crescut si preturile.
Analistii economici spun că, cel mai probabil, piaţa imobiliară îşi va reveni abia în 2025. Momentan, e in cadere libera. Dacă în decembrie 2022 au fost vândute peste 59.000 de locuinţe, în ianuarie s-au vândut puţin peste 33.000. Diferente mari sunt si dacă ne uităm de la un an la altul. În martie 2022 s-au vandut peste 70.000 de locuinte iar in aceeasi luna din 2023, doar 57.000.