Mai ieftin, dar nu acum! Alimentele de bază, tot mai scumpe

Mai ieftin, dar nu acum! Alimentele de bază, tot mai scumpe

Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial pentru o serie de alimente de bază. Măsura ar urma să fie introdusă pentru o perioadă de 6 luni, iar executivul vrea, în acest fel, să scadă preţurile şi, implicit, inflaţia. Economiştii nu văd însă cu ochi buni această limitare şi spun că efectul ar putea fi invers! 

Soluţia pentru ca preţurile să scadă este plafonarea adaosului comercial, crede şeful Guvernului care vrea ca această măsură să se aplice pentru întreg lanţul , de la producţie, distribuţie şi până la vânzare. Aceste produse alimentare ar avea, în prezent, un adaos comercial şi de 70%. Premierul vrea să aducă în acest fel şi inflaţia la o singură cifră, aşa că s-a consultat la Guvern şi cu marii retaileri. Specialiştii nu văd însă această soluţie ca pe una viabilă. 

Limitarea adaosului comercial poate fi evitată foarte uşor, mai ales de importatori, care o vor trece în preţul de achiziţie, cred analiştii. Chiar şi reducerea TVA-ului nu ar aduce ieftinirile mult dorite, spun experţii, mai ales că preţurile nu vor scădea procentual în raport cu TVA-ul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt