Macron, nou discurs controversat la Praga: ”Războiul a revenit pe teritoriul nostru. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea istoriei şi curajului pe care ea îl implică”


Macron, nou discurs controversat la Praga: ”Războiul a revenit pe teritoriul nostru. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea istoriei şi curajului pe care ea îl implică”

Preşedintele francez Emmanuel Macron le cere marţi aliaţilor Ucrainei ”să nu fie laşi”, într-un discurs susţinut la Praga, în cadrul unei vizite în Cehia.
”Ne apropiem cu siguranţă de un moment al Europei noastre în care va fi potrivit să nu fim laşi”, avertizează Emmanuel Macron.
”Războiul a revenit pe teritoriul nostru, puteri devenite de neoprit sunt pe cale să extindă ameninţarea, să ne atace zilnic şi mai mult. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea istoriei şi curajului pe care ea îl implică”, cere şeful statului francez.
”Nu vrem niciodată să vedem dramele viitoare şi ceea ce se întâmplă”, reproşează el în acest discurs, susţinut în faţa unor membri ai comunităţii franceze din Cehia.
Vizita în Cehia a lui Emmanuel Macron vrea să ilustreze ”atenţia deosebită” pe care o acordă Europei Centrale, potrivit unor surse din anturajul preşedintelui francez.
În contextul în care pare că vrea să-şi impună leadershipul în susţinerea Ucrainei, Emmanuel Macron urmează să se întâlnească cu omologul său ceh Petr Pavel, pe care l-a primit la Paris în decembrie.
Emmanuel Macron urmează să semneze cu premierul ceh Petr Fiala un Plan de Acţiune în perioada 2024-2028 în cadrul unui parteneriat strategic bilateral în care ”problemele apărării vor fi cheie” în contextul Războiului din Ucraina, anunţă el.
”PLANUL CEH”: 800.000 DE OBUZE DIN AFARA UE
El urmează să-şi exprime susţinerea faţă de o iniţiativă cehă de achizţionare a 800.000 de obuze în afara Uniunii Europene (UE) şi să revină asupra declaraţiei sale polemice cu privire la trimiterea unor trupe la sol în Ucraina.
Emmanuel Macron revine, într-un interviu acordat marţi ziarului ceh Právo asupra ”ambiguităţii (sale) strategice”.
La 28 februarie, la finalul unei Conferinţe de susţinerea Ucrainei, la Paris, el declara că ”nu există un consens, în prezent, să se trimită în mod oficial, asumat şi susţinut trupe la sol. Însă, în dinamică, nimic nu este exclus. Vom face tot ce trebuie pentru ca Rusia să nu poată să învingă în acest război”.
O majoritate a aliaţilor, inclusiv Cehia, l-au dezavuat.
”Am fost mereu clar asupra cadrului nostru: nu ne aflăm în război împotriva poporului rus şi refuzăm să intrăm în logica escaladării”, declare el marţi în acest interviu.
Preşedintele ceh Petr Pavel, un fost general care a salvat militari în fosta Iuguslavie, a anunţat, la Conferinţa Securităţii de la Munchen (MSC), la jumătatea lui februarie, că a identificat 800.000 de obuze, gata să fie cumpărate, în afara UE.
”Până în prezent, am găsit o jumătate de milion de obuze de (calibrul) 155 de milimetri şi 300.000 de obuze de (calibrul) 122 milimetri, pe care le putem expedia (în Ucraina) în câteva săptămâni, cu ocondiţia să avem fondurile necesare”, declara Petr Pavel la MSC.
Costul acestei iniţiative este estimat la 1,5 miliarde de dolari.
Aproximativ 15 state susţin acest ”plan ceh”.
Belgia şi Olanda au promis 200 şi, respectiv, 100 de milioane de euro.
Emmanuel Macron a promis, săptămâna trecută, că este în favoarea acestei iniţiative, fără să dea detalii.
Până în prezent, Palatul Élysée susţinea achiziţia şi producţia de obuze în UE.
Cele 27 de state membre UE au alocat, în martie 2023, suma de două miliarde de euro în vederea livrării unui milion de obuze de 155 de milimnetri - calibrul NATO - în martie 2024.
Doar 30% dintre aceste obuse au fost livrate, şi-a exprimat regretul Volodimir Zelenski la Paris, la 26 februarie.
”Trebuie să constatăm că nu avem acest milion”, a recunoscut Emmanuel Macron în faţa presei, evocând un ”angajament imprudent”.
Preşedintele francez a anunţat, la rândul său, o ”coaliţie” în vederea furnizării Kievului de rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.
Lipsa muniţiei devine o problemă crucială a Ucrainei.
Forţele ucrainene trag aproximativ 45.000 de obuze pe săptămână, iar industria ucraineană a apărării, vizată cu regularitate de ruşi, nu poate menţine acest ritm de producţie.
Casa Albă anunţa, la 14 februarie, că Ucraina ”raţionalizează muniţia, (care) eventual lipseşe pe front”, în timp ce Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană, blochează un ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat Kievului.
Rusia produce obuze şi le trage în prezent pe cele livrate de către Coreea de Nord, de acelaşi calibru sovietic cu armamentul pe care-l deţine.

Afla mai multe despremacronpragarazboi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt