Lumina telefoanelor sau a TV-urilor pe timp de noapte creşte riscul de diabet

Lumina telefoanelor sau a TV-urilor pe timp de noapte creşte riscul de diabet

Strălucirea unui bec sau a unui smartphone pe timp de noapte poate afecta ritmul corpului. Acum, un nou studiu sugerează că expunerea la lumină artificială după miezul nopţii poate creşte riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul a fost publicat în The Lancet Regional Health – Europe, inforemază Science Alert, conform stiripesurse.ro.


Cercetarea a fost efectuată în rândul a aproape 85.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani, care au purtat dispozitive la încheietura mâinii, zi şi noapte, timp de o săptămână, pentru a urmări expunerea lor la diferite niveluri de lumină.


Ca parte a experimentului Biobank din Marea Britanie, starea de sănătate a grupului a fost urmărită timp de nouă ani. Acei voluntari, care mai târziu au dezvoltat diabet de tip 2, au fost mai probabil să fi fost expuşi la lumină între orele 12:30 am şi 6:00 am, în timpul perioadei de studiu de o săptămână.
Rezultatele nu dovedesc cauza şi efectul, dar dezvăluie o relaţie dependentă între lumina mai strălucitoare în mijlocul nopţii şi riscul unei tulburări metabolice, care susţine asocierea.


Acei participanţi din top 10 % pentru expunerea la lumină pe timp de noapte au avut un risc cu până la 67 la sută mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât ceilalţi.


Cercetările sugerează că expunerea la lumină artificială pe timp de noapte, fie că este lumina galbenă de la lampa de citit sau lumina albastră de la smartphone-ul sau televizorul, poate îngreuna adormirea. Dar chiar şi atunci când cercetătorii au luat în considerare modelele de somn şi durata în studiul actual, rezultatele au susţinut acest lucru, ceea ce sugerează că un alt mecanism este în joc.Limitări în studiu

O limitare majoră a studiului a fost dată de faptul că cercetătorii nu au reuşit să ia în considerare orele de masă, ceea ce poate avea un impact atât asupra ritmurilor circadiene, cât şi asupra toleranţei la glucoză. În plus, unii factori socioeconomici, cum ar fi situaţia locuinţei unei persoane, au fost luaţi în considerare la nivel regional, nu individual, şi au fost luaţi în considerare doar adulţii în vârstă.


Unele studii sugerează că un weekend de camping fără lumină artificială poate ajuta la resetarea ritmului circadian al unei persoane.

Afla mai multe despreluminatelefoanetvriscdiabet
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt