Lockheed Martin şi Aerostar deschid la Bacău primul mare centru din Europa pentru elicopterul S-70 Black Hawk

Lockheed Martin şi Aerostar deschid la Bacău primul mare centru din Europa pentru elicopterul S-70 Black Hawk

Grupul american de apărare Lockheed Martin şi Aerostar Bacău deschid primul centru de servicii de întreţinere, reparaţii şi revizie (MRO) certificat pentru elicopterul S-70 Black Hawk din Europa. Această nouă capacitate consolidează relaţia existentă între Lockheed Martin şi Aerostar, care efectuează deja activităţi similare pentru flota de avioane de luptă F-16 a României, informează Profit.ro.

Situat în Bacău, centrul de mentenanţă va contribui la costuri operaţionale mai mici pentru elicopterele S-70 Black Hawk operate de Ministerul de Interne.

Înaintea inaugurări centrului, angajaţii Aerostar au fost la academia de pregătire Sikorsky a Lockheed Martin din Statele Unite, unde au efectuat familiarizarea cu aeronava şi au urmat toate pregătirile necesare.

„Livrate luna trecută, Black Hawk-urile noastre construite în Polonia oferă o capacitate importantă în sprijinul serviciilor de urgenţă din România", a declarat Ray Piselli, Vicepreşedinte pentru Afaceri Internaţionale al Lockheed Martin, la ceremonia de inaugurare de la Bacău".



„Acest nou centru de service MRO demonstrează angajamentul nostru de a face echipă cu industria românească şi va asigura asistenţă tehnică pentru flota de elicoptere Black Hawk a Ministerului de Interne, realizată pentru România, de către ingineri şi tehnicieni români, în România".

În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin analizează deja oportunităţile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse. Compania vede oportunităţi bune de creştere în viitor, care ar putea include şi activităţi în alte sectoare.

Construit la fabrica Lockheed Martin PZL Mielec din Polonia, elicopterul utilitar S-70 Black Hawk, foarte căutat pe piaţă, joacă un rol important în asigurarea cerinţelor civile şi de apărare în ţările din Europa şi nu numai.

În vară Lockheed a convenit cu societatea din Bacău să deschidă un centru de întreţinere, reparaţii şi revizie (MRO) a elicopterelor Black Hawk.

Centrul trebuia să fie deschis iniţial la Romaero, însă compania se confruntă cu dificultăţi în ultima perioadă nu mai poate participa la licitaţii din cauza datoriilor. În acest moment, compania este în insolvenţă.

Înfiinţată în 1979, Derco are sediul în Milwaukee, statul Wisconsin, şi este furnizor de distribuţie de piese de schimb pentru aeronave, logistică, reparaţii de componente şi soluţii tehnice pentru clienţi din întreaga lume. În prezent, Derco este furnizor de soluţii logistice pentru flotele militare şi comerciale din 65 de ţări.

Cu sediul în Bethesda, statul Maryland, Lockheed Martin Corporation are aproximativ 116.000 angajaţi în întreaga lume, fiind specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producţia, integrarea şi întreţinerea de sisteme, produse şi servicii tehnologice avansate.

Înfiinţată în 1953, Aerostar este cea mai importantă companie aerospaţială şi de apărare din România, specializată în producţie, asamblare şi integrări, precum şi suport logistic integrat pentru o gamă largă de sisteme de apărare şi aviaţie.

Aerostar este deţinută în proporţie de 71,49% de Iarom SA, fosta Centrală Naţională a Industriei Aeronautice din România. Ministerul Afacerilor Interne a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 elicoptere Black Hawk în noiembrie 2021, contract de circa 270 milioane de euro, pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgenţă ale ţării, care vor avea nevoie de mentenanţă. Centrul MRO Black Hawk de la Bacău ar urma să permită creşterea gradului de pregătire şi reducerea costurilor operaţionale pentru elicopterele Black Hawk operate aici, spune Ray Piselli, vicepreşedinte pentru afaceri internaţionale la Lockheed Martin.

Producătorul american a finalizat un audit la Aerostar şi la instalaţiile companiei, iar în vară aştepta o evaluare a planurilor instalaţiilor de către autorităţile române. Angajaţii Aerostar au finalizat deja pregătirea MRO necesară la Academia de Training Sikorsky Lockheed Martin din West Palm Beach, Florida.

Tot la Bacău sunt cele mai mari şanse să se deschidă centru de mentenanţă şi pentru sistemele de rachete HIMARS pe care România le va achiziţiona de la Lockheed Martin. Compania americană a semnat deja un acord în acest sens cu Aerostar, care va fi pus în aplicare după ce vor fi făcuţi şi de Ministerul Economiei paşii necesari pentru desemnarea centrului de mentenanţă, arăta Adrian Iacob, Director Executiv Lockheed Martin România.

Aerostar va putea asigura acum mentenanţă şi pentru avioanele F-16 cumpărate de România, când acestea vor ajunge în ţară, şi ar urma să fie implicată şi în procesul complex  instruirea tehnică a piloţilor de F-16. 

În cazul centrului de mentenanţă pentru elicopterele Black Hawk cumpărate de MAI, Bacăul a ajuns să fie gazdă în final, deşi iniţial se stabilise ca facilitatea să se deschidă la Romaero Bucureşti, realizată împreună cu Lockheed Martin şi Aerostar. În luna mai a anului trecut, fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, semna o scrisoare de intenţie în acest sens cu compania americană. „Această capabilitate va fi realizată la Romaero, în colaborare cu o altă companie românească, Aerostar, şi încă de mâine vom începe să discutăm ce evaluare avem de făcut, care sunt investiţiile necesare, cum concretizăm acest parteneriat, printr-o asociere formală şi după aceea ne apucăm de treabă. Lockheed Martin va veni cu transfer de tehnologie, va instrui personalul. Investiţiile vor fi realizate atât de Romaero, cât şi de Aerostar şi le-am solicitat celor de la Lockheed Martin să participe de asemenea în asociere cu un procent”, spunea anul trecut Florin Spătaru. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt