LIVE-TEXT. Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

LIVE-TEXT. Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

Iranul a lansat peste 300 de drone către Israel, a anunţat sâmbătă seara armata israeliană, un atac fără precedent dublat şi de lansări de rachete balistice.

PE SCURT:

Pentru prima dată în istorie, Iranul a efectuat atacuri împotriva teritoriului israelian.

Atacul a avut loc în miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, când au fost declanşate alerte de raid aerian în tot Israelul, iar locuitorii au fost îndemnaţi să se adăpostească în timp ce exploziile luminau cerul nopţii. Iată cele mai importante momente ale atacului:

  • Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete spre Israel, a declarat duminică armata israeliană.
  • Bombardamentele au fost lansate din mai multe ţări, inclusiv Iran, Irak, Siria şi Yemen
  • Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat că unele rachete iraniene au lovit în interiorul Israelului, provocând pagube minore la o bază militară
  • Preşedintele american Joe Biden a declarat că "am ajutat Israelul să doboare aproape toate" rachetele şi dronel
  • Avioane de luptă britanice RAF Typhoon au fost, de asemenea, desfăşurate pentru a doborî drone, în timp ce Iordania spune că a interceptat obiecte zburătoare care au intrat în spaţiul său aerian
  • 12 persoane au fost rănite în total în Israel, a declarat contraamiralul Daniel Hagari pentru IDF, inclusiv o fetiţă de şapte ani dintr-o comunitate arabă beduină din apropierea oraşului Arad (sud)
  • Iranul afirmă că atacul "şi-a atins toate obiectivele" şi a avertizat Israelul să nu răspundă la fel

LIVE-TEXT:

UPDATE: Turcia cere Iranului să evite o "nouă escaladare"

Turcia a cerut duminică Teheranului să evite o "nouă escaladare" după ce Israelul a fost vizat în cursul nopţii de atacuri iraniene, a declarat o sursă diplomatică turcă, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

"Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a avut astăzi o convorbire la telefon cu omologul său iranian şi a spus că nu dorim o nouă escaladare în regiune", a declarat sursa, vorbind sub condiţia anonimatului.

Potrivit aceleiaşi surse, ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, "a declarat că operaţiunea de represalii împotriva Israelului s-a încheiat", dar că Iranul îşi rezervă dreptul de a acţiona "mai ferm" în cazul unui "atac" israelian.

UPDATE: Iranul anunţă că nu intenţionează să continue atacurile asupra Israelului

Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat duminica aceasta că Iranul nu are nicio intenţie "să continue operaţiunile defensive", o referire la atacul pe care l-a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva Israelului, dar a subliniat că Teheranul nu va ezita "să-şi protejeze interesele" dacă va fi nevoie, transmite EFE şi Agerpres.

"În acest moment, Republica Islamică Iran nu are intenţia de a continua operaţiunile defensive, dar, dacă este necesar, nu va ezita să-şi protejeze interesele legitime împotriva oricărei noi agresiuni", a scris Amir-Abdollahian pe contul său X.

"Exercitarea dreptului la autoapărare demonstrează abordarea responsabilă a Iranului faţă de pacea şi securitatea regională şi internaţională", a adăugat şeful diplomaţiei iraniene.

Separat, şeful diplomaţiei iraniene a mai anunţat că Iranul a informat SUA că atacurile sale împotriva Israelului vor fi "limitate" şi cu scop de autoapărare. Totodată, Teheranul şi-a notificat vecinii regionali cu 72 de ore înainte de atac, a mai spus Amir-Abdollahian. Înaltul oficial iranian a făcut aceste declaraţii duminică, la o întâlnire cu ambasadori străini la Teheran, potrivit Reuters.

UPDATE: Iranul i-a convocat pe ambasadorii britanic, francez şi german

Ministerul iranian de Externe a anunţat că i-a convocat pe ambasadorii Regatului Unit, Franţei şi Germaniei pentru a protesta faţă de comentariile făcute de autorităţile din aceste ţări în urma loviturilor iraniene împotriva Israelului din cursul nopţii, relatează Le Figaro şi Reuters.

Cele trei ţări europene au condamnat atacul cu drone şi rachete al Iranului împotriva Israelului, care s-a desfăşurat în noaptea de sâmbătă spre duminică şi a fost o ripostă la bombardarea de către Israel a consulatului său din Siria la 1 aprilie.

Se aşteaptă ca G7, din care fac parte Franţa, Germania şi Regatul Unit, să organizeze o videoconferinţă cu preşedintele Joe Biden în cursul zilei de duminică pentru a discuta despre recentul atac al Iranului.

UPDATE: Biden l-a avertizat pe Netanyahu că SUA nu vor susţine un contraatac israelian împotriva Iranului

Potrivit relatărilor apărute în presă, care citează oficiali de rang înalt ai administraţiei americane, preşedintele SUA, Joe Biden, i-a spus premierului Benjamin Netanyahu că SUA nu vor sprijini niciun contraatac israelian împotriva Iranului.

Axios şi CNN au relatat că mesajul a fost transmis în timpul convorbirii telefonice între cei doi, care a avut loc duminică noaptea.

Axios a relatat că Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA se vor opune oricărui contraatac israelian. CNN relatează, la rândul său, că Biden a spus că SUA nu va participa la niciun astfel de răspuns.

UPDATE: Iranul avertizează Israelul să nu riposteze şi ameninţă că va lovi bazele americane, dacă Washingtonul susţine contraatacul

Iranul avertizează Israelul că va lansa un atac mai amplu pe teritoriul său în cazul în care va riposta la atacul cu drone şi rachete lansat de Teheran în cursul nopţii şi susţine că Washingtonul a fost avertizat să nu sprijine acţiunea militară israeliană, relatează The Times of Israel.

"Răspunsul nostru va fi mult mai amplu decât acţiunea militară din această noapte, dacă Israelul va riposta împotriva Iranului", a declarat şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri, la televiziunea de stat. El a adăugat că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice eventuală susţinere a represaliilor israeliene va avea ca rezultat luarea în vizor a bazelor americane.

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta la orice atac israelian împotriva intereselor, oficialilor sau cetăţenilor iranieni.

UPDATE: Biden se întâlneşte cu liderii G7 duminică, el condamnând ”atacul neruşinat” al Iranului

Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu liderii G7, duminică, ”pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul neruşinat al Iranului”, se arată într-o declaraţie remisă de Casa Albă şi citată de CNN.

”Echipa mea va colabora cu omologii din regiune. Şi vom rămâne în legătură strânsă cu liderii Israelului”, se arată în declaraţia lui Biden.

”Şi, deşi nu am văzut atacuri asupra forţelor şi centrelor noastre astăzi, vom rămâne vigilenţi la toate ameninţările şi nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja oamenii”, adaugă sursa citată.

Instrumente defensive americane au fost mutate în regiune în cursul acestei săptămâni şi ”au ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele şi rachetele”, se mai arată în declaraţie.

Biden a discutat, de asemenea, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu după atacurile de sâmbătă, ”pentru a reafirma angajamentul ferm al Americii pentru securitatea Israelului”.

”I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra şi de a înfrânge chiar şi atacuri fără precedent – trimiţând un mesaj clar duşamanilor săi că nu pot ameninţa în realitate securitatea Israelului”, a scris preşedintele.

UPDATE: Israelul solicită reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate ONU

Israelul a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgenţă pentru a condamna atacul Iranului, scrie news.ro.

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, a scris pe X că lansarea de drone şi rachete a reprezentat o "ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii globale".

El a îndemnat Consiliul de Securitate să "folosească toate mijloacele pentru a lua măsuri concrete împotriva Iranului" şi să desemneze Gărzile Revoluţionare iraniene drept "organizaţie teroristă".

Potrivit unui diplomat al ONU, Consiliul îşi propune să se reunească în cursul zilei de duminică. 

UPDATE: Ripostă Israeliană?

Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12.

Astfel, cabinetul de război nu va trebui să se întoarcă la cabinetul de securitate pentru a obţine aprobarea deciziilor, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide.

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un "răspuns semnificativ" la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii, relatează SkyNews.

Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior pentru Sky News că "linia roşie" între cele două ţări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului. "Din moment ce Israelul a fost atacat şi din moment ce nu mai există linii roşii, Israelul poate ataca Iranul", a spus el.

"S-ar putea să fie surprinşi de atacul iranian şi s-ar putea să nu lanseze un atac major, dar Israelul are o mulţime de opţiuni. Una dintre ele este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalaţiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aş locui într-o instalaţie nucleară iraniană, aş purta o cască de protecţie chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică şi o va face", a comentat expertul.

Deocamdată, nu a existat nicio declaraţie oficială din partea armatei israeliene cu privire la o ripostă. 

UPDATE: Pericol îndepărtat temporar 

Comandamentul Frontului Intern al IDF spune că israelienii din întreaga ţară nu mai trebuie să stea în preajma camerelor de protecţie, dar că restricţiile privind adunările şi anularea tuturor activităţilor educaţionale şi a excursiilor şcolare rămân în vigoare, aşa cum au fost anunţate anterior, informează news.ro.

Într-un comunicat, forţele de apărare israeliene afirmă că au interceptat "marea majoritate" a zecilor de rachete balistice iraniene care au fost lansate asupra Israelului. Rachetele au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană Arrow înainte de a reuşi să intre în spaţiul aerian israelian, potrivit IDF. "Au fost identificate câteva impacturi, printre care la o bază militară din sudul ţării, cu pagube minore la nivelul infrastructurii", se arată în comunicat.

Mai multe zeci de drone şi rachete de croazieră lansate din Iran au fost, de asemenea, doborâte de avioane de vânătoare, precizează armata. "Zeci de avioane ale Forţelor Aeriene continuă la această oră să intercepteze toate ameninţările aeriene care se îndreaptă spre teritoriul statului Israel", adaugă IDF.

UPDATE: Gardienii revoluţiei ameninţă cu noi răspunsuri 

Gărzile Revoluţionare ale Iranului, trupele de elită ale regimului clerical de la Teheran, au declarat că orice ameninţare din partea Statelor Unite şi a Israelului va fi întâmpinată cu un răspuns reciproc din partea Teheranului, a relatat televiziunea de stat iraniană.

"Orice ameninţare din partea Statelor Unite şi a regimului sionist, care ar proveni din orice ţară, va avea ca rezultat un răspuns proporţional şi reciproc din partea Iranului faţă de originea ameninţării", au afirmat Gărzile Revoluţionare într-un comunicat.

UPDATE: IDF: Iranul a lansat peste 200 de drone şi rachete 

Într-o declaraţie televizată, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a anunţat că Iranul a lansat un "roi masiv" de peste 200 de drone kamikaze, rachete de croazieră şi rachete balistice.

El a spus că sistemele de apărare ale Israelului şi ale aliaţilor din regiune au interceptat "marea majoritate" a rachetelor şi a dronelor, dintre care zeci au fost doborâte în afara teritoriului israelian.

Majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană Arrow cu rază lungă de acţiune.

O interceptare a dus la rănirea unei tinere în Negev, iar alte interceptări au provocat "daune uşoare infrastructurii" la o bază militară, a precizat Hagari.

Purtătorul de cuvânt a avertizat că atacul nu s-a încheiat.

UPDATE: Apărarea antiaeriană a Israelului „operează chiar în acest moment”

În timp ce sună sirenele raidului aerian, Forţele de Apărare Israeliene (IDF) le-au spus civililor israelieni că ar putea auzi explozii, potrivit BBC.

„Aerial Defense Array este pe deplin operaţional şi interceptează ameninţările oriunde este necesar, chiar şi în acest moment”, se arată în comunicat.

„În acest moment, numeroase avioane sunt în aer, gata să contracareze orice ameninţare. Este posibil să auziţi explozii de la interceptări sau căderea de resturi.”

UPDATE - Armata israeliană intenţionează să încerce să intercepteze dronele lansate de Iran înainte ca acestea să ajungă pe cerul israelian, potrivit unui oficial militar. Israelul anticipează că Iranul ar putea lansa valuri suplimentare de drone şi monitorizează alte active iraniene pentru alte tipuri de atacuri, a adăugat oficialul militar israelian citat de CNN.

UPDATE: Avioane de luptă americane şi britanice au doborât câteva drone iraniene cu destinaţia Israel deasupra zonei de frontieră dintre Irak şi Siria, a anunţat postul de televiziune israelian Canal 12, fără să precizeze sursa informaţiei, relatează Reuters.

UPDATE: Iranul sugerează că nu va lansa noi lovituri

Iranul invocă acum articolul 51 din Carta ONU pentru atacul său, potrivit BBC.

Acesta afirmă că "problema poate fi considerată încheiată" - sugerând că nu va lansa alte atacuri. Cu toate acestea, a avertizat împotriva oricărei represalii sau implicare a Statelor Unite.

"Desfăşurată în baza articolului 51 din Carta ONU referitor la apărarea legitimă, acţiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc", a declarat misiunea sa permanentă la ONU pe Twitter/X.

"Chestiunea poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran şi regimul israelian ticăloşit, din care SUA TREBUIE SĂ SE ŢINĂ LA DISTANŢĂ!".

Articolul 51 din Carta ONU spune că statele membre au "dreptul inerent de autoapărare individuală sau colectivă în cazul unui atac armat".

UPDATE: Iranul numeşte atacul "Operaţiunea True Promise”

Mai multe informaţii din declaraţia militară iraniană confirmă că atacul din această seară este legat de "crimele repetate" ale Israelului - inclusiv atacul din 1 aprilie asupra consulatului iranian, pe care Iranul l-a pus pe seama Israelului, anunţă BBC.

În declaraţie se spune că atacul a fost numit "Operaţiunea True Promise".

Declaraţia nu oferă mai multe detalii despre natura atacului, decât confirmarea faptului că forţele aeriene irakiene au lansat "zeci de rachete şi drone spre ţinte specifice" din Israel, mai scrie sursa citată.

UPDATE: Spaţii aeriene închise în tot Orientul Mijlociu

Guvernele din Orientul Mijlociu reacţopnează la vestea atacurilor cu drone, informează BBC.

Iordania, Libanul şi Irakul, trei naţiuni situate pe traiectoria probabilă de zbor a acestor drone, şi-au închis spaţiul aerian.

Iranul şi Israelul şi-au închis, de asemenea, propriul spaţiu aerian, cu excepţia aeronavelor militare.

UPDATE: Iranul a declarat că Israelul va fi "pedepsit" pentru atacul de la Damasc

Înainte de acest atac iranian, liderul Iranului a acuzat Israelul de atacarea consulatului lor din capitala siriană Damasc la 1 aprilie, descriind atacul ca fiind echivalent cu un atac asupra Iranului însuşi, scrie BBC.

"Când au atacat zona consulatului nostru, a fost ca şi cum ne-ar fi atacat teritoriul", a declarat miercuri ayatollahul Ali Khamenei într-un discurs televizat.

"Regimul malefic trebuie să fie pedepsit şi va fi pedepsit".

UPDATE: Premierul israelian afirmă că ţara sa este pregătită pentru un ''atac direct al Iranului

Premierul Benjamin Netanyahu a dat asigurări sâmbătă seara că Israelul este pregătit pentru "eventualitatea unui atac direct al Iranului" şi este "pregătit să facă faţă oricărui scenariu, atât în ceea ce priveşte apărarea, cât şi atacul", relatează AFP.

"Apreciem prezenţa Statelor Unite alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, al Franţei şi al mai multor ţări", a adăugat premierul israelian într-o alocuţiune video, în timp ce ameninţarea unei operaţiuni iraniene care vizează ţara este considerată iminentă.

Regiunea Orientului Mijlociu şi SUA sunt în alertă în legătură cu un posibil atac din partea Iranului încă din 1 aprilie, când presupuse avioane de război israeliene au bombardat consulatul iranian din Siria.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a promis măsuri împotriva Israelului, în timp ce gruparea armată Hezbollah din Liban a declarat că atacul israelian a fost un "punct de cotitură" şi că sprijină dreptul Iranului de a "pedepsi" Israelul.

UPDATE: Televiziunea de stat iraniană: Iranul a lansat ''drone şi rachete'' către Israel 

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un "vast" atac cu "drone şi rachete" împotriva Israelului, relatează duminică AFP.

"Ca răspuns la numeroasele crime comise de regimul sionist, în special atacul împotriva secţiei consulare a ambasadei Republicii Islamice Iran la Damasc şi martiriul unui grup de comandanţi şi consilieri militari ai ţării noastre în Siria, armata aerului a Forţei aerospaţiale a Corpului Gardienilor Revoluţiei islamice a lansat zeci de rachete şi drone către ţinte specifice din interiorul teritoriilor ocupate", a declarat televiziunea de stat, citând surse publice ale Gardienilor, scrie Agerpres.

Iranul a lansat sâmbătă "de pe teritoriul său" un atac cu drone împotriva Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene într-un discurs televizat, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Iranul a lansat drone de pe teritoriul său spre Israel", a declarat Daniel Hagari la puţin timp după ora 23:00 (20:00 GMT).

"Supraveghem ameninţarea în spaţiul aerian. Aceasta este o ameninţare care va dura câteva ore pentru a ajunge pe teritoriul statului Israel", a adăugat contraamiralul Hagari.

"Colaborăm îndeaproape cu Statele Unite şi cu partenerii noştri din regiune pentru a acţiona împotriva lansărilor (de drone) şi pentru a le intercepta", a indicat el.

Acesta survine la aproape două săptămâni după ce comandantul Forţelor Quds, generalul-maior Mohammad Reza Zahedi, a fost ucis într-un atac aerian asupra consulatului iranian din Damasc, Siria.

Teheranul a acuzat rapid Israelul pentru acest atac şi a promis că va răspunde.

Oficialii israelieni din domeniul apărării, în conformitate cu politica sa de a refuza să comenteze acţiunile din afara graniţelor sale, au refuzat să comenteze acuzaţiile, scrie BBC.

 

Afla mai multe despreiranatacisraeldrone
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt