La mulţi ani, români!

La mulţi ani, români!

În urmă cu 103 ani, peste 100 de mii de români din toate colţurile ţării se adunau la Alba Iulia pentru a înfăptui Marea Unire. Acest micuţ oraş din inima Transilvaniei, cu doar 10 mii de locuitori la acea vreme, a căpătat un loc uriaş în istoria noastră. Oamenii s-au strâns şi astăzi pe străzile din Alba Iulia. Aşa cum s-au adunat, de altfel, şi la Iaşi, Timişoara sau Constanţa pentru a sărbători Ziua Naţională.

Atmosfera de la Alba Iulia a fost extrem de impresionantă. Oameni din toate colţurile ţării s-au adunat în orasul Marii Uniri petru a celebra ziua naţionala. Mulţi dintre ei au îmbrăcat straie tradiţionale si au sărbătorit pe străzile cetăţii Alba Carolina.

Capitala Moldovei, Iaşiul, a fost şi ea în sărbătoare de ziua naţională ! S+au depuse coroane de flori la monumentul ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare şi 200 de militari ai detaşamentelor de onoare ale Garnizoanei Iaşi au defliat sub privirele pline de amiraţie a 4.000 de persoane.

La Timişoara ziua de 1 decembrie s-a celebrat fara fast si intr-un cadru restrans. S-a intonat imnul de stat, apoi a urmat o slujba religioasa, depunerile de coroane de flori şi defilarea. Câteva sute de timişoreni au participat la sărbătoare, in Parcul Central, la statuia ostasului roman.

Cateva mii de constănţeni s-au adunat pe bulevardul Alexandru Lapusneanu pentru a lua parte la parada de Ziua
Naţională . Copii cu drapele în mână, părinţi şi bunici, toţi au aşteptat cu emoţie defilarea celor 10 plutoane de militari şi a vehiculelor de lupta, la cea mai mare paradă care a avut loc vreodată la malul marii de Ziua Naţională.

Centrul orasului a rasunat sub shenilele vehiculelor militare blindate si al ropotului pasului de defilare. Pe bulevardul central al orasului de la malul marii au trecut coloane de vehciule si tehnica de lupta asa cum localnicii n-au mai vazut in ultiii ani.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt