Ne aşteaptă ce e mai rău. De la inundaţii până la valuri de căldură mortale, ţările din Europa ar trebui să se pregătească pentru fenomene „catastrofale”.
Într-un scenariu pesimist, până la sfârşitul secolului, „sute de mii de oameni ar putea muri din cauza valurilor de căldură, iar pierderile economice numai din cauza inundaţiilor de coastă ar putea depăşi 1 trilion de euro pe an”, avertizează Agenţia de Mediu a UE, potrivit Reuters.
Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, temperaturile crescând cu o rată de două ori mai mare decât la nivel global. Chiar dacă sunt ţări care reuşesc să încetinească încălzirea, temperaturile globale sunt deja cu peste un grad mai mari decât în vremurile preindustriale.
Autorităţile trebuie să elaboreze noi planuri pentru a aborda provocările, atrage atenţia Agenţia de Mediu a UE în prima sa analiză a riscurilor legate de clima la nivel european. Amploarea daunelor provocate de vreme va depinde de pregătirea societăţii. Fără acţiuni urgente, majoritatea celor 36 de riscuri climatice cu care se confruntă Europa ar putea atinge „niveluri critice sau catastrofale” în acest secol. Acestea includ riscuri pentru sănătate, producţia de culturi şi infrastructură.
Din 1980 şi până în 2022, nu mai puţin de 650 de miliarde de euro au fost pierdute din cauza condiţiilor meteorologice extreme legate de climă.
(Elena Andrei)