Kremlinul, în ziua în care NATO împlineşte 75 de ani: Rusia şi NATO se află azi într-o „confruntare directă”

Kremlinul, în ziua în care NATO împlineşte 75 de ani: Rusia şi NATO se află azi într-o „confruntare directă”

Rusia şi NATO se află azi într-o „confruntare directă”, declară Kremlinul în ziua în care alianţa îşi sărbătoreşte cea de-a 75-a aniversare, acuzând blocul condus de SUA că „se îndreaptă către graniţele noastre”.

În timp ce liderii şi diplomaţii NATO s-au adunat pentru ceremonia de la Bruxelles, care marchează 75 de ani de existenţă a blocului de securitate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor la Moscova: „De fapt, relaţiile au alunecat acum la nivelul confruntării directe”. NATO a fost „deja implicată în conflictul din jurul Ucrainei (şi) continuă să se deplaseze către graniţele noastre şi să-şi extindă infrastructura militară către graniţele noastre”, a spus el, citat de Reuters.

Extinderea alianţei NATO este o fixare a preşedintelui Vladimir Putin, care a intrat în război în Ucraina în urmă cu doi ani cu scopul declarat de a împiedica alianţa să se apropie de graniţele Rusiei. În schimb, războiul a ambiţionat NATO, care s-a extins din nou odată cu intrarea Finlandei şi a Suediei, întărindu-şi în acelaşi timp forţele în Europa de Est.

Un alt factor care înnegreşte aniversarea de la Bruxelles - posibila întoarcere la Casa Albă a lui Donald Trump

Fostul preşedinte american a subminat anterior garanţia de apărare colectivă a NATO, spunând că va încuraja Rusia să atace orice membru care nu cheltuieşte suficient pentru apărare - şi ar fi spus că va refuza să ofere „un ban” Ucrainei.

Miniştrii NATO discută despre un fond militar de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care va garanta sprijinul SUA chiar dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă.

(Elena Andrei)

Afla mai multe desprenatobruxellesrăzboialianţă
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt