Kremlinul a condamnat miercuri acţiunile autorităţilor moldoveneşti în legătură cu Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei care a fost reţinută marţi pe aeroportul din Chişinău, şi sfătuieşte Republica Moldova să renunţe la astfel de metode care „copiază” modul de comportament al României vecine, unde - a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, referindu-se la cazul Călin Georgescu - „democraţia a fost călcată în picioare”.
Autorităţile moldoveneşti folosesc metode de presiune flagrantă asupra politicienilor populari rivali ai Maiei Sandu, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Noi, desigur, condamnăm astfel de acţiuni şi credem că Chişinăul ar trebui să renunţe la astfel de metode şi să ofere libertate de acţiune tuturor forţelor politice din ţară”, a spus Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări adresate de agenţia TASS, citat de News.ro.
„Aparent, Chişinăul a ales tactica de a nu respecta legea, de a nu respecta principiile democraţiei, de a nu respecta principiile pluralismului politic şi de a exercita pur şi simplu presiuni nejustificate asupra tuturor concurenţilor politici”, a declarat Peskov. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, reţinerea lui Guţul „depăşeşte toate normele şi principiile democratice”.
„În multe feluri, ele (autorităţile moldoveneşti) copiază probabil modul de comportament al României vecine, unde au călcat în picioare democraţia, ne referim la cazul lui Georgescu”, a conchis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Şi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a transmis miercuri o declaraţie prin care subliniază că opozanţii preşedintei Maia Sandu se plâng că republica a fost „transformată într-un stat poliţienesc”. „Este evident pentru orice observator imparţial că tocmai acei politicieni şi jurnalişti moldoveni care susţin construirea unor relaţii constructive cu Federaţia Rusă sunt supuşi celor mai puternice presiuni”, a declarat Zaharova. „Se deschid dosare penale împotriva politicienilor indezirabili, mass-media independente, în principal de limbă rusă, sunt cenzurate sau pur şi simplu închise”, a argumentat Zaharova. „Am dori să sperăm că statul de drept şi principiile democratice vor fi respectate în acest caz foarte mediatizat, mai ales în ceea ce priveşte protecţia drepturilor şi libertăţilor omului”, a transmis purtătoarea de cuvânt a MAE rus..