Klaus Iohannis: România nu va trimite combatanţi în Ucraina. Pe achiziţii, din păcate nu avem bugetare multianuală

Klaus Iohannis: România nu va trimite combatanţi în Ucraina. Pe achiziţii, din păcate nu avem bugetare multianuală

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România nu va trimite combatanţi în Ucraina. Despre achiziţiile pe Apărare, şeful statului a spus că din păcate nu avem bugetare multianuală, el arătând că s-a discutat şi la alt nivel că poate e nevoie chiar în UE să îmbunătăţim regulile de achiziţii publice, pentru că nu poţi să planifici achiziţii militare cu bugete anuale, decât cu mare dificultate.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă ia în calcul o trimitere de militari în Ucraina.

”România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”, a spus Iohannis.

Despre cheltuielile pentru înzestrarea armatei, preşedintele a afirmat că lucrurile s-au complicat din două motive, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi şi nu mai este atât de uşor să faci o achiziţie şi inflaţia care a stricat un pic socoteală.

”În bună măsură deja s-a corectat această cheltuială fiindcă la Apărare s-au cheltuit foarte mulţi bani chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni planificate a fi achiziţionate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii de aşa ceva şi poate odată o să avem, fiindcă nu poţi să planifici achiziţii militare cu bugete anuale, decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta şi nu le are nimeni pe stoc, ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează pe mai mulţi ani”,  completat şeful statului.

Despre afirmaţia şefului Statului Major al Armatei, care spunea că trebuie accelerat acest proces de înzestrare, preşedintele a ţinut să precizeze că ”România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziţii publice de multe ori întind procesul, artificial, foarte mult”.

”Este o chestiune care s-a discutat şi la alt nivel, că poate e nevoie chiar în UE să îmbunătăţim regulile de achiziţii publice, pentru a accelera exact în această zonă”, a precizat preşedintele.

 

Afla mai multe despreiohanniscombatantiucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt