Klaus Iohannis este obligat de instanţă să dea înapoi banii obţinuţi din chiriile de la Sibiu

Klaus Iohannis este obligat de instanţă să dea înapoi banii obţinuţi din chiriile de la Sibiu

Instanţa supremă a pronunţat o decizie definitivă într-un litigiu din 2016 privind moştenirea unui imobil din Sibiu care a aparţinut soţiei preşedintelui Klaus Iohannis. Procesul a fost pierdut de Rodica Baştea, o prietenă din Miami a soţilor Iohannis.

Este vorba despre un imobil de pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu, arată Hotnews.ro.

„Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor”, este minuta deciziei definitive pronunţate miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Hotărârea este definitivă.

ANAF explica în aprilie într-un răspuns pentru G4Media.ro că, din cauza litigiilor privind moştenirea, nu poate recupera un alt imobil care a aparţinut preşedintelui, spaţiul comercial din strada Nicolae Bălcescu 29 şi nici cei 260.000 de euro obţinuţi din chirie de familia prezidenţială.

Casele lui Iohannis şi litigiile în instanţă

Litigiul în privinţa căruia ICCJ s-a pronunţat miercuri a fost deschis de Rodica Baştea, o prietenă din Miami a familiei Iohannis, care a cerut anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moştenitorul legal al imobilului din Gheorghe Magheru 35.

Între 1999 şi 2008, casa a aparţinut lui Ioan Baştea, soţul femeii, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra preşedintelui, şi lui Carmen Iohannis, soţia acestuia.

În noiembrie 2015, Carmen şi Klaus Iohannis au pierdut în instanţă un prim imobil din Sibiu – spaţiul comercial din strada Nicolae Bălcescu 29 (artera pietonală cu terase care duce spre Piaţa Mare). Judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au hotărât atunci că imobilul cumpărat de Iohannis aparţine statului, deoarece proprietarul iniţial nu mai are moştenitori legali.

Imobilul din Bălcescu nu a fost recuperat nici acum de către stat, din cauza litigiilor privind moştenirea. Unul dintre litigii este cel privind moştenirea casei din Magheru, asupra căruia instanţa supremă a decis definitiv miercuri.

Prin urmare, din 2015 şi până acum statul român nu a putut să îşi înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului din cauza proceselor în instanţă. Statul, prin ANAF, nu poate să obţină certificatul de moştenitor al imobilului din Bălcescu 29, aşa cum obţinuse deja pentru imobilul din Magheru 35, act contestat în instanţă de prietena familiei Iohannis. Între timp, spaţiul comercial stă nefolosit, a scris G4Media.

Iohannis are în continuare 6 case, conform declaraţiei de avere

În ultima declaraţie de avere depusă în acest an de Klaus Iohannis, figurează în continuare şase locuinţe – 3 case şi 3 apartamente, toate în Sibiu. Cinci dintre acestea sunt cumpărate, iar un apartament este moştenit de Carmen Iohannis.

Carmen şi Klaus Iohannis au câştigat în total în 2023 aproape 40.000 de lei numai din închirierea caselor pe care le deţin, adică aproximativ 3.300 de lei lunar, potrivit declaraţiei de avere.

Câţi bani declară Iohannis că are în conturi

În ultima declaraţie de avere, Iohannis, aflat la final de mandat, a menţionat că are 190.000 de lei (sub 40.000 de euro) într-un cont deschis la o bancă în 1999.

În ceea ce priveşte veniturile din salarii, Iohannis a trecut suma de 186.749 de lei încasată din salariul de preşedinte. Soţia sa a încasat 49.553 de lei de la Colegiul Gh. Lazăr din Sibiu, unde este profesoară de engleză.

Afla mai multe despreklaus iohanniscasa sibiu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt