Israelul ia în considerare inundarea tunelurilor din Gaza cu apă de mare

Israelul ia în considerare inundarea tunelurilor din Gaza cu apă de mare
foto: X

Israelul a asamblat un sistem amplu de pompe ce ar putea fi folosit pentru a inunda tunelurile utilizate de gruparea militantă Hamas sub Fâşia Gaza, în încercarea de a-i alunga pe luptătorii palestinieni, a relatat luni Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali americani, potrivit Reuters.

La jumătatea lunii noiembrie, armata israeliană a finalizat montarea a cel puţin cinci pompe la un kilometru şi jumătate nord de tabăra de refugiaţi Al-Shati. Aceste mecanisme ar putea pompa mii de metri cubi de apă pe oră, inundând tunelurile în câteva săptămâni, potrivit raportului.

Nu este clar dacă Israelul va lua în considerare utilizarea pompelor înainte ca toţi ostaticii să fie eliberaţi, potrivit articolului din WSJ. Hamas a declarat anterior că a ascuns captivi în "locuri sigure şi în tuneluri".

Când a fost întrebat despre articol, un oficial american a declarat că are sens ca Israelul să facă tunelurile inoperabile şi că explorează o serie de modalităţi de a face acest lucru.

Ministerul israelian al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.

Potrivit The Wall Street Journal,  un oficial al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) a refuzat să comenteze planul de inundare a tunelurilor, dar a fost citat spunând că "IDF acţionează pentru a dezafecta capacităţile teroriste ale Hamas în diverse moduri, folosind diferite instrumente militare şi tehnologice".

Israelul a informat pentru prima dată Statele Unite cu privire la această opţiune luna trecută, potrivit The Wall Street Journal, care mai spune că oficialii nu ştiu cât de aproape este guvernul premierului Benjamin Netanyahu de a pune în aplicare planul. Israelul nu a luat încă o decizie finală de a merge mai departe sau de a exclude acest scenariu, au declarat oficialii citaţi.

Afla mai multe despretunelurigazaisraelinundatie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt