România s-a confruntat cu unele dintre cele mai mari ieşiri de capital din punct de vedere istoric, după primul tur al alegerilor prezidenţiale, de la începutul lunii mai, spune guvernatorul BNR. Pragul de 5 lei/euro nu mai putea fi apărat, explică Isărescu.
"În luna mai am avut o presiune puternică pe piaţa valutară. Ieşiri mari de capital. Aş spune că, istoric, unele din cele mai mari", spune guvernatorul Mugur Isărescu, citat de Profit.ro.
"A fost o avalanşă de factori", spune Isărescu. A început cu discursul tot mai inflamat din timpul campaniei, apoi a fost rezultatul alegerilor, demisia guvernului, explică Isărescu.
"Capitalul nu iubeşte declaraţii despre naţionalizări, confiscări. Pleacă unde aude astfel de declaraţii", spune guvernatorul
"Semnalul de alarmă a fost când Ministerul Finanţelor nu a putut, în lunea de după alegeri, să absoarbă bani din piaţă şi a şi anunţat acest lucru", adaugă Isărescu.
"Problema majoră nu au fost intervenţiile. BNR a intervenit şi în ziua de după alegeri. Cu sume mari, chiar foarte mari. Orice intervenţie scoate lichiditatea din piaţă. Dacă vinzi un miliard de euro, scoţi din piaţă 5 miliarde de lei.
Nu numai că am intervenit. S-au creat probleme legate de lichiditatea din piaţă. Şi orice politică raţională nu poate să facă două lucruri opuse deodată, adică să apere cursul şi să introducă lichiditate", spune Isărescu.
"Cursul de 5 lei era imposibil de apărat. Nu doar datorită pierderii de rezervă", spune Isărescu, care adaugă că pierderea de rezervă nu este cuvântul cel mai adecvat. Alte probleme care apar sunt cele legate de formarea rezervelor minime obligatorii şi finanţarea economiei, pe lângă cele legate de datoria publică.
"S-a creat o celulă de criză, a venit ministrul finanţelor, am discutat şi s-au găsit soluţii. S-a limitat deprecierea leului".
"Oricum, cursul nu mai putea fi păstrat, ar fi dat mult mai rău să se fi rupt în prag de turul 2", adaugă Isărescu.
"Nu e vorba de conspiraţii, de mişcări conspirative".
El mai adaugă că au intrat în rezervă 30 de miliarde de euro în ultimii ani şi dacă aceste sume ar fi fost schimbate în piaţă pentru Miniserul Finanţelor, atunci leul ar fi crescut faţă de euro.