Irlanda, Spania şi Norvegia anunţă recunoaşterea Statului Palestinian

Irlanda, Spania şi Norvegia anunţă recunoaşterea Statului Palestinian

Irlanda, Spania şi Norvegia au anunţat miercuri că vor recunoaşte Statul Palestinian pe 28 mai. Autorităţile speră ca alte ţări occidentale să urmeze exemplul, determinând Israelul să-şi recheme ambasadorii.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că mişcarea are ca scop accelerarea eforturilor de a asigura încetarea focului în războiul Israelului cu Hamas din Gaza.

„Sperăm ca recunoaşterea noastră şi motivele noastre să contribuie ca alte ţări occidentale să urmeze această cale, pentru că, cu cât suntem mai mulţi, cu atât mai multă putere vom avea pentru a impune o încetare a focului, pentru a obţine eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, pentru a relansa procesul politic care poate duce la un acord de pace”, a spus el într-un discurs la Camera inferioară a ţării, citat de Reuters.

Prim-ministrul Irlandei, Simon Harris, a anunţat decizia în cadrul unei conferinţe de presă la Dublin. El a adăugat că Irlanda a recunoscut fără echivoc dreptul Israelului de a exista „în siguranţă şi în pace cu vecinii săi” şi a cerut ca toţi ostaticii din Gaza să fie înapoiaţi imediat.

La Oslo, premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că singura soluţie politică posibilă între israelieni şi palestinieni este „două state care trăiesc unul lângă altul în pace şi securitate”.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a ordonat întoarcerea imediată a ambasadorilor israelieni din cele trei ţări pentru consultări şi a avertizat cu privire la alte „consecinţe grave”.

„Trimit un mesaj clar astăzi: Israelul nu va fi mulţumit faţă de cei care îi subminează suveranitatea şi îi pun în pericol securitatea”, a spus el.

Decizia celor trei state a fost salutată de Autoritatea Palestiniană.

 

Afla mai multe desprepalestinaisraelhamas
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt