Secretarul general al NATO este o personalitate politică (civil) de rang înalt dintr-o ţară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani. Selecţia se realizează prin consultări diplomatice informale între ţările membre, care propun candidaţi pentru post, scrie Hotnews.
Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat. Poziţia a fost deţinută în mod tradiţional de o personalitate politică europeană de rang înalt.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianţei după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condiţiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.
Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la şefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut. Înainte ca mandatul actualului secretar general al NATO să fie prelungit, preşedintele era pe lista posibililor succesori.
De altfel, în 2022, preşedintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la şefia NATO.
„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aş evalua situaţia foarte serios şi aş face o declaraţie publică”, spunea şeful statului la vremea respectivă.