Iohannis a promulgat legea care permite vânarea în doi ani a aproape 1.000 de urşi

Iohannis a promulgat legea care permite vânarea în doi ani a aproape 1.000 de urşi

Preşedintele Iohannis a promulgat legea care prevede, conform actului analizat de Profit.ro, că în 2024 şi 2025 ar urma să fie împuşcaţi aproape 500 de urşi anual.

În fiecare an, 426 din aceste exemplare vor fi vânate în scop ”de prevenţie”, iar 55 de exemplare vor fi ucise în scop de ”intervenţie”, pentru combaterea urşilor agresivi. Cei mai mulţi urşi vor fi vânaţi în judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Mureş, iar pentru capturi vor fi achitate sume importante.

Parlamentul, reunit în sesiune extraordinară, adoptase, la 15 iulie, prin votul final al deputaţilor, proiectul de lege iniţiat de UDMR. Decizia a venit după ce o tânără a fost atacată de un urs, pe un traseu montan din Buşteni, iar apoi a decedat.

Proiectul fusese aprobat de senatori, în noiembrie anul trecut, cu susţinurea PSD, dar nu şi a PNL, iar la Senat,  liberalii au solicitat retrimiterea proiectului la comisie, dar nu au avut suficiente voturi pentru a fi admisă cererea. 

Proiectul a fost dezbătut şi votat în sesiune extraordinară de către deputaţi, în condiţiile în care o parte a opoziţiei a reclamat că astfel de prevederi nu pot fi adoptate prin lege organică, dincolo de faptul că că încalcă directivele europene de mediu.  Unul dintre iniţiatorii proiectului este senatorul UDMR Tanczos Barna, care în calitate de ministru al Mediului a promovat măsurile pentru împuşcarea urşilor agresivi care intră în localităţi, care apoi în Parlament au fost extinse şi în afara localităţilor.

În ciuda acestor măsuri, senatorul UDMR susţine că în prezent există o situaţie alarmantă privind populaţia de urs brun, ca urmare a ”lipsei de curaj şi profesionalism din Ministerul Mediului”, care nu a atins obiectivele de protejare a speciei de urs şi nici de protejare a cetăţenilor. Susţinătorii proiectului arată că interzicerea vântorii ursului în 2016 a condus la o proliferare scăpată de sub control a acestei specii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt