Inteligenţa artificială poate anticipa orientarea politică pe baza unui selfie

Inteligenţa artificială poate anticipa orientarea politică pe baza unui selfie

Publicarea unui selfie pe retelele sociale poate duce la identificarea orientarii politice. Tehnologiile de recunoaştere facială sunt astăzi „mai ameninţătoare decât se credea până acum” şi reprezintă „provocări serioase la adresa vieţii private”.

Un studiu a constatat că inteligenţa artificială poate reuşi să prezică cu succes orientarea politică a unei persoane pe baza imaginilor unor feţe fără expresie, scriu jurnaliştii de la Fox News.

„Cred că oamenii nu îşi dau seama cât de mult se expun prin simpla publicare a unei fotografii”, a declarat Kosinski, un profesor american cu studii in domeniu.

591 de participanţi au completat un chestionar privind orientarea politică personală. Ulterior, inteligenţa artificială a capturat ceea ce autorii au descris ca fiind o „amprentă” numerică a feţelor lor. Rezultatele au dus la concluzia că tehnlogia poate prezice orientările politice ale oamenilor.

„Descriptorii extraşi dintr-o anumită imagine sunt comparaţi cu cei stocaţi într-o bază de date. Dacă sunt suficient de asemănătoare, feţele sunt considerate ca fiind identice. Aici, folosim o regresie liniară pentru a cartografia descriptorii feţei pe o scară de orientare politică şi apoi folosim această cartografiere pentru a prezice orientarea politică pentru o faţă nevăzută anterior”, se arată în studiu.

Autorii au scris că descoperirile lor „subliniază urgenţa ca cercetătorii, publicul şi factorii de decizie politică să recunoască şi să abordeze riscurile potenţiale ale tehnologiei de recunoaştere facială pentru confidenţialitatea personală”.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt