Inteligenţa Artificială începe să ameninţe şi locurile de muncă ale managerilor din corporaţii

Inteligenţa Artificială începe să ameninţe şi locurile de muncă ale managerilor din corporaţii

Lista concedierilor din rândul angajaţilor cu guler alb (manageri de corporaţii) creşte zilnic şi include reduceri de locuri de muncă la companii cu afaceri globale precum Google, Duolingo şi UPS, arată o analiză The Wall Street Journal. Cauza e utilizarea pe scară largă a inteligenţei artificiale generative, care creşte productivitatea acestor corporaţii.

Potrivit consultanţilor şi directorilor de companii, AI generativă ar putea în curând să suprime o proporţie mult mai mare de locuri de muncă pentru gulerele albe, inclusiv pentru managerii de nivel mediu şi înalt. Spre deosebire de valurile anterioare de tehnologie de automatizare, AI generativă nu doar că accelerează sarcinile de rutină sau face predicţii prin recunoaşterea modelelor de date. Ea are puterea de a crea conţinut şi de a sintetiza idei, arată G4Media.

Acest lucru include rolurile manageriale, spun directorii şi consultanţii. Ei prognozează că tehnologia în evoluţie rapidă va moderniza sau va înlocui munca efectuată acum în industrii care variază de la tehnologie la produse chimice.

Spre exemplu, la compania chimică Chemours, directorii prevăd că nu vor mai fi nevoiţi să recruteze atât de mulţi oameni în viitor.

Din luna mai a anului trecut, companiile au anunţat peste 4.600 de concedieri din cauza AI, în special în media şi tehnologie, potrivit companiei de consultanţă Challenger. Firma estimează că numărul total de concedieri legate de AI este probabil mai mare, deoarece multe companii nu au legat în mod explicit reducerile de adoptarea AI în anunţurile de concediere.

Între timp, numărul profesioniştilor care folosesc acum IA generativă în viaţa lor profesională de zi cu zi a crescut vertiginos.

Luna trecută, Google a concediat sute de angajaţi din domenii de activitate, inclusiv din domeniul hardware şi al instrumentelor software interne, în contextul în care ţine în frâu costurile şi transferă mai multe investiţii în dezvoltarea AI. Compania de software de învăţare a limbilor străine Duolingo a declarat în aceeaşi săptămână că a redus 10% din locurile de muncă şi că AI va înlocui o parte din crearea de conţinut de care se ocupau până acum angajaţii.

Companiile din afara sectorului tehnologic s-au angajat în tranziţii similare în domeniul IA.

UPS a declarat că va elimina 12.000 de locuri de muncă – în principal cele ale personalului de conducere şi ale unor lucrători contractuali – şi că aceste posturi nu vor reveni nici măcar atunci când activitatea de expediere a coletelor îşi va reveni. Compania şi-a intensificat utilizarea învăţării automate în procese precum determinarea tarifelor pe care trebuie să le perceapă clienţilor pentru expedieri. Ca urmare, departamentul de stabilire a preţurilor al companiei a avut nevoie de mai puţini oameni.

Pe măsură ce adoptarea IA creşte, este posibil ca aceasta să reconfigureze ierarhiile de management, prevede un studiu realizat de compania de consultanţă Oliver Wyman. Angajaţii începători vor fi probabil cei care vor duce greul iniţial, pe măsură ce tot mai multe dintre sarcinile lor vor fi automatizate. Apoi, e de aşteptat ca în viitor locurile de muncă la nivel de începători să semene mai mult cu rolurile de management de prim nivel.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt