Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a afirmat că Mihai Eminescu înseamnă geniu şi este un simbol pentru creaţia artistică. Ea a menţionat că de Ziua Culturii accesul va fi liber în muzeele care se află în subordinea ministerului şi tot în 15 ianuarie la Opera Bucureşti va fi pus în scenă Oedipe, de George Enescu.
Raluca Turcan a fost întrebată sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV dacă i se pare depăşit sau prăfuit Mihai Eminescu sau este de actualitate.
“Nu, dimpotrivă. Pentru mine, Eminescu înseamnă geniu şi este un simbol pentru creaţia artistică. Este un simbol pentru implicare culturală şi civică, este un simbol pentru perfecţiune. Ştiu că se spune că perfecţiunea o găseşti doar la Dumnezeu, însă creaţia lui Eminescu este o permanentă încercare de atingere a perfecţiunii şi mi se pare foarte important să existe în România o Zi a Culturii, aşa cum mi se pare bine să existe zile cu semnificaţii deosebite, măcar ca pretexte pentru a vorbi despre altceva. Pentru că, din nefericire, trebuie să recunoaştem, agenda publică, de multe ori agenda mass-media nu este focalizată pe lucruri frumoase, pozitive, constructive, de calitate. Iar în 2024 probabil cu atât mai mult va exista foarte multă tensiune şi o agendă care să răspundă şi cerinţelor populaţiei, dar şi agendei presei”, a declarat Raluca Turcan.
Ea a adăugat că şi-a dorit ca de Ziua Culturii să fie cât mai multe evenimente.
“De aceea, o Zi a Culturii, în calitate de ministru, pentru că am această şansă să fiu ministrul Culturii într-o zi a Culturii Naţionale, mi-am dorit foarte mult să fie o zi în care chiar să facem lucruri în domeniul cultural. În primul rând, am avut o discuţie şi am găsit o deschidere excepţională din partea muzeelor, ca expoziţiile, cel puţin cele din subordinea Ministerului Culturii, să fie gratuite pentru public, accesul să fie liber la muzee. De asemenea, în parteneriat cu Opera Naţională, o instituţie de prestigiu şi a cărei activitate chiar o preţuiesc foarte mult, avem o premieră a Oedipe. În sfârşit, Oedip-ul lui Enescu va fi pus în scenă într-o regie spectaculoasă, la Opera Naţională, de Ziua Culturii Naţionale”, a precizat ministrul Culturii.
Turcan a menţionat că la spectacolul Oedipe vor fi invitaţi elevi din liceele de muzică din Bucureşti.
“Prima întrebare care mi-a apărut cred că printre primele conferinţe de presă ca ministru al Culturii a fost de ce la Festivalul Enescu nu avem Oedipe. Evident, am întrebat şi eu de ce nu avem Oedipe. Şi răspunsurile au fost diverse şi atunci ne-am aşezat la masă şi am spus e bine să avem Oedipe în portofoliu, astfel încât atunci când îl celebrăm pe Enescu, până la urmă cea mai preţioasă creaţia sa să fie pe o scenă din România. Mai ales de Ziua Culturii.
A existat şi un spectacol în avans, o avanpremieră, astfel încât să fie toate lucrurile verificate, pentru că e fabuloasă punerea în scenă şi abia aştept ca de Ziua Culturii la Operă să vedem Oedipe pus în scenă. Mai mult decât atât, am discutat cu managerul Operei şi împreună cu doamna ministru al Educaţiei am gândit că ar fi pozitiv să invităm elevii din liceele de muzică, de artă din Bucureşti, într-o primă etapă, să fie spectatori la această piesă şi, de asemenea, studenţi de la Conservator şi de la Universitatea de Arte”, a explicat Raluca Turcan.
Ea a subliniat că tinerii trebuie atraşi mai aproape de instituţiile de cultură.
“Cred că dacă noi, constant, nu doar de Ziua Culturii Naţionale, ne fixăm ca obiectiv, la nivel de decident, să atragem tinerii mai aproape de instituţiile de cultură, să motivăm tinerii să intre şi să activeze în domeniul cultural, pentru că avem tineri, o generaţie extrem de talentată, deci să îi ducem să activeze în domeniul cultural şi dacă va exista o susţinere constantă pentru acest domeniu, cred că vom ajunge şi noi, ca ţară, acolo unde îşi propun toate ţările dezvoltate, să avem cultura şi educaţia puse la temelia dezvoltării societăţii”, a mai afirmat ministrul Culturii.