Iniţiativa USR de dotare a saloanelor de spital cu butoane de panică a fost respinsă în Comisia de Sănătate din Senat

Iniţiativa USR de dotare a saloanelor de spital cu butoane de panică a fost respinsă în Comisia de Sănătate din Senat

Senatorii PSD şi PNL din Comisia de Sănătate din Senatul României au votat împreună pentru a respinge iniţiativa USR privind instalarea camerelor de supraveghere şi a butoanelor de panică în spitale.

USR consideră că aceste măsuri sunt esenţiale pentru creşterea siguranţei şi transparenţei în sistemul medical românesc, având drept scop protejarea pacienţilor şi asigurarea unor condiţii optime de lucru pentru personalul medical. Implementarea unor astfel de măsuri ar contribui la o mai mare transparenţă şi ar proteja şi personalul medical de acuzaţii nefondate. 
 
 ”Camerele de supraveghere în secţiile sensibile precum ATI, UPU şi sălile de operaţii ar fi permis monitorizarea continuă a evenimentelor din zonele respective, ceea ce ar fi descurajat practicile neetice şi ar fi oferit dovezi în cazul unor situaţii litigioase. Am fi evitat situaţiile penibile în care pacienţii filmează asistentele, asistentele filmează pe ascuns medicii, iar procurorii, în loc să aibă acces la mijloace de probă obiective, au folosit mijloace de bălăcăreală publică, imagini date televiziunilor”, a declarat Emanuel Ungureanu, deputat USR, unul dintre iniţiatorii legii.
 
Emanuel Ungureanu susţine că montarea butoanelor de panică în saloanele de spital ar oferi pacienţilor un mecanism rapid de alertare în caz de urgenţă. 
 
”Spitalele trebuie să aibă butoane de alarmare, numai că unele au, altele nu au. La etajul la care a murit Alexandra, la Maternitatea din Botoşani, acel buton nu exista. Obligativitatea este una, cerinţa din condiţiile de acreditare este cu totul altceva. Siguranţa şi viaţa pacienţilor nu ar trebui să fie niciodată puse pe locul doi, iar acreditarea spitalelor nu ar trebui să fie făcută doar de formă, fiecare clădire, fiecare etaj, fiecare dotare ar trebui verificate ca ele să fie exact aşa cum scrie în lege şi în fişa de acreditare”, a afirmat Emanuel Ungureanu.
 
USR consideră că respingerea acestei iniţiative demonstrează că PSD şi PNL ignoră nevoile reale ale sistemului medical. Într-o perioadă în care criza din sănătate este resimţită profund, iar încrederea pacienţilor în instituţiile medicale este tot mai scăzută, astfel de măsuri ar fi reprezentat un pas în direcţia corectă.
 
USR speră ca votul din plenul Senatului să infirme raportul de respingere dat de Comisie.

Afla mai multe despreusrpsdcomisia de sanatate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt