Îngheţata este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi, mai ales pe timpul verii. Tot mai multe studii arată faptul că un consum ridicat de îngheţată ne-ar putea afecta organismul. Iată cum explică specialiştii în nutriţie această teorie.
Specialistă în nutriţie, Kiran Campbell este de părere că orice aliment poate fi inclus în dieta noastră zilnică. Astfel, nu este nevoie de a renunţa la îngheţată pentru o viaţă sănătoasă. Totuşi acest desert delicios trebuie consumat cu moderaţie. Dr. Campbell este de părere că îngheţata poate influenţa organismul în funcţie de cantitatea consumată zilnic.
Astfel, persoanele care adoptă diete sărace în nutrienţi dar mănâncă îngheţată zilnic vor resimţi alte efecte decât cele care consumă alimente bogate în nutrienţi şi mănâncă îngheţată. Dr. Kiran Campbell este de părere că o alimentaţie bogată în nutrienţi şi o porţie mică de înghţeată pe zi nu ne-ar putea afecta.
Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă îngheţată?
Totuşi consumul ridicat de îngheţată şi de alimente sărace în nutrienţi ar putea avea consecinţe negative asupra organismului nostru.
„Îngheţata conţine grăsimi saturate şi zaharuri, de aceea este bine să limităm consumul acestor alimente” susţine dr. Campbell. Consumate în exces, grăsimile saturate şi zahărul au ca efect creşterea colesterolului „rău”, LDL-colesterol, din organism. De asemenea, zahărul creşte glicemia şi odată cu ea şi riscul apariţiei diabetului zaharat.
Mai mult decât atât, dr. Campbell susţine că un consum ridicat de îngheţată ar putea afecta şi sănătatea intestinelor.
„Producătorii utilizează emulgatori ce au ca efect reducerea bacteriilor care alcătuiesc flora intesitală, iar din această cauză pot apărea inflamaţii la nivelul intestinelor” mai spune dr. Campbell, potrivit parade.com.
Aceste probleme pot însă apărea la persoanele care au o dietă alcătuită din alimente sărace în nutrienţi şi care consumă îngheţată în cantităţi mari, în fiecare zi. Mai mult, aceste probleme pot apărea în cazul dietelor bogate în grăsimi saturate şi zaharuri adăugate.