Informatica are nevoie nevoie de fete

Informatica are nevoie nevoie de fete

Foarte puţine tinere din ţările europene studiază informatica, arată o cercetare Google. În România, procentul este de 21%.  Printre motive se numără inclusiv lipsa modelelor la care fetele să se raporteze. Dacă vorbim însă de întreg domeniul tehnologiei stăm ceva mai bine. Spre exemplu, Universitatea Politehnica din Bucureşti are cele mai multe studente dintre toate universităţile europene de acest tip.

Ana face parte din echipa care a câştigat premiul la un concurs organizat de NASA anul trecut. Marea ei pasiune este tehnologia. Ca să îşi urmeze calea, tânăra e elevă la un profil real, matematică-informatică, şi îşi doreşte studii tot în această direcţie. 

O cercetare realizată de Google în mai multe ţări europene vine cu rezultate surprinzătoare. Din 3.000 de tinere cu vârste între 16 şi 21 de ani intervievate, mai puţin de 30% studiază informatica. 

Spania are cea mai mare implicare a femeilor în domeniul IT. România este la mijlocul clasamentului. Doar 12% dintre repondente au spus că studierea Informaticii i-ar face mândri pe membrii familiei.

Totodată, aproape un sfert dintre studentele şi elevele din România interesate de informatică îşi doresc mai multe modele de urmat, cu care să se identifice pe reţelele de socializare. 
Nici programa şcolară nu le vine în ajutor. Cercetarea arată că există o discrepanţă între ce învaţă elevii la şcoală şi cum arată informatica în viaţa de zi cu zi. Ministrul Educaţiei  spune că în curând programa va fi revizuită.  Fetele din România sunt atrase, cel mai mult, de design grafic, animaţie şi design web. 
Domeniile în care ar putea lucra sunt numeroase. Pentru că zonă tehnologică şi de IT are nevoie de angajaţi din ambele sexe. Fiecare cu atuurile sale.  Totodată, fetele se simt atrase de partea aplicabilă în viaţa de zi cu zi a informaticii.  În 2021, în industria IT din România erau 220.000 de angajaţi. 
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt