Industria farmaceutică din România, periodă înfloritoare. Se deschide prima fabrică de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani

Industria farmaceutică din România, periodă înfloritoare. Se deschide prima fabrică de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani

Stabilitatea mediului farmaceutic din România i-a convins pe nemţii de la Stada să se dezvolte pe piaţa din România prin deschiderea unei noi fabrici, prima după 30 de ani de la zero, cu o investiţie de 50 de milioane de euro.

Încrederea investitorilor interni şi externi în politicile Executivului, concretizată într-o creştere economică accentuată, au dat un impuls şi investiţiilor în din industria farmaceutică. Pe lângă asigurarea accesului la medicamente al pacienţilor, Guvernul a urmărit şi reducerea substanţială a deficitului de balanţă comercială produs de această industrie, cifrat anul trecut la 12%.

Germanii de la Stada se apropie de lansarea în România a primei fabrici de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani, în urma unei investiţii de 50 de milioane de euro. Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă( capsule şi tablete), cu o capacitate de 100 milioane pachete pe an.

Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12. Întreaga suprafaţă a terenului achiziţionat este de 100.000 mp şi permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităţilor de producţie, prin construcţia unor noi clădiri, în funcţie de cererea pieţei şi raportat la nevoile de dezvoltare continuă a afacerii.

Compania germană şi-a propus să ajungă în Top 5 pe piaţa producătorilor de medicamente generice din România în 3-5 ani, a declarat recent Peter Goldschmidt, CEO-ul companiei.

Industria farmaceutică în continuă dezvoltare

De asemenea, Terapia Cluj, care are o cotă de piaţă de 10% în România, are până în 2025 un plan de investiţii de 25 de milioane de euro, care vizează creşterea capacităţii de producţie, tehnologii noi şi amprenta ”verde” a companiei.

Guvernul are planuri mari şi pentru compania Antibiotice Iaşi. Obiectivul declarat este ca prin investiţii în extinderea capacităţilor sale de producţie, dar mai ales de cercetare, unitatea să devină un pol de inovaţie şi un jucător major în lumea medicamentelor noi şi avansate.

Schemă de ajutor de peste 500 de milioane de euro pentru producţia de medicamente în România

Investiţiile în industria farmaceutică sunt un reper important pentru dezvoltarea ţării prin patriotism economic, adică prin investiţii şi producţie aici, în România. Iar acest lucru este reliefat şi de schema de ajutor de peste 500 de milioane de euro pentru producţia de medicamente în România.

Prioritatea sunt medicamentele generice şi biosimilare, care au contribuit semnificativ la optimizarea bugetară şi au un potenţial pe care România nu îl valorifică suficient în comparaţie cu alte state europene, precum Polonia sau Germania. România are câteva zeci de fabrici care produc doar medicamente generice. „Acestea trebuiesc protejate şi spriinite prin investiţii”, este opinia Premierului Marcel Ciolacu.

Schema de ajutor anunţată de Executiv a fost salutată şi de Dragoş Damian, director general Terapia Cluj şi director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România). ”Prima dată în istoria post-decembristă se garantează o direcţie strategică pentru industria farmaceutică printr-o intensitate mai mare a ajutorului de stat şi prin punctarea semnificativă a activităţilor de tehnologizare şi diversificare”, a menţionat acesta.

„Nimeni, niciodată - cu o singură excepţie poate, în 2016, Premierul de atunci Victor Ponta - până la Premierul Marcel Ciolacu, nu a considerat necesar să se implice pentru a stimulaexporturile de medicamente fabricate în România. O astfel de lipsă de viziune strategică se vede în sincopele permanente de medicamente banale, în dependenţa periculoasă a României de importuri şi într-un deficit de balanţă comercială din care 10% vine din industria farmaceutică. Marcel Ciolacu a declarat că„tot ceea ce produce în România, angajează oamenii în ţară şiplăteşte taxe aici este companie românească”. Cele 40 de situride fabricaţie de medicamente din România respectă perfect cele3 condiţii, astfel încât merită o atenţie sporită de la nivelulGuvernului. Putem lua exemplu de la Ungaria, care de peste 10 ani a investit strategic în industria ştiinţelor vieţii şi a atras sutede milioane de euro investiţii în situri de producţie şi centre de cercetare-dezvoltare de medicamente”, a precizat Dragoş Damian.

Accesul românilor la medicamente esenţiale, o prioritate a Guvernului

Accesul neîntrerupt la medicamente a pacienţilor din România este o prioritate pentru Guvern. La finalul lunii mai 2024, a fost solicitată crearea unui grup de lucru pentru identificarea soluţiilor care să permită rezolvarea acestei probleme extrem de importante pentru români şi să sprijine dezvoltarea industriei farmaceutice naţionale.

„Problema aprovizionării cu medicamente este una care afectează întreaga Uniune Europeană. Comisia Europeană a stabilit, încă de la sfârşitul anului trecut, crearea unei alianţe pentru medicamentele critice, adică medicamente de uz larg, menite să combată discontinuităţile semnalate în toate statele membre.

La nivel naţional, ne concentrăm pe două aspecte esenţiale. Primul, aşa cum a spus domnul prim-ministru, este vorba despre accesul neîntrerupt la medicamente a pacienţilor din România, iar acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru interinstituţional cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătăţii, ca şi coordonatori ai acestui domeniu de producţie a medicamentelor, dar şi alte agenţii aflate în subordinea celor două ministere sau a Guvernului, precum şi cu reprezentanţi ai industriei farmaceutice, în calitate de invitaţi.

Cel de-al doilea element extrem de important este cel legat de importanţa majoră a industriei farmaceutice ca şi contributor la Produsul Intern Brut al României şi, cu siguranţă, în cadrul acestui grup de lucru interinstituţional vom încerca să găsim soluţii, pe care alte state le-au aplicat. Vă dau un exemplu de bună practică - Spania, care au dus la încurajarea investiţiilor în acest sector şi la crearea unei independenţe în ceea ce priveşte producţia de medicamente, inclusiv de materii prime, pentru că materiile prime utilizate în Uniunea Europeană vin în cea mai mare parte din Asia, din India şi din China, iar stabilirea unei independenţe a Uniunii Europene în ceea ce priveşte materiile prime din care se fac aceste medicamente este, de asemenea, o condiţie esenţială.”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt