Indonezia îşi schimbă capitala din cauza crizei climatice. Care va fi noua capitală

Indonezia îşi schimbă capitala din cauza crizei climatice. Care va fi noua capitală

Indonezia intenţionează să îşi mute capitala din Jakarta în noul oraş Nusantara. Noul oraş va costa 35 de miliarde de dolari şi nu va fi finalizat până în 2045. Mişcarea a fost declanşată de criza climatică, deoarece Jakarta este pusă în pericol de creşterea nivelului mării.

Jakarta, situată pe coasta de nord-vest a insulei Java, la gura de vărsare a râului Ciliwung, este capitala şi cel mai mare oraş al Indoneziei.

Aici locuiesc aproximativ 10,6 milioane de persoane şi circa 30 de milioane în zona metropolitană. De asemenea, se scufundă, aproximativ 40% din suprafaţă fiind în prezent sub nivelul mării.

Un nou început

Guvernul indonezian intenţionează să mute capitala în Nusantara, un nou oraş care se construieşte pe coasta de est a Borneo, la aproximativ 1400 de mile nord de Jakarta.

Acesta va costa aproximativ 35 de miliarde de dolari şi nu va fi finalizat până în 2045. Cu toate acestea, se aşteaptă ca aproximativ 6.000 de angajaţi guvernamentali să se mute acolo la timp pentru învestirea viitorului preşedinte al ţării, în octombrie.

Decizia nu este lipsită de precedent. Brazilia a trecut de la Rio de Janeiro la Brasilia în 1960, în timp ce Abuja a înlocuit Lagos ca şi capitală a Nigeriei în 1991. Dar este pentru prima dată când criza climatică joacă un rol în acest proces. În ultimii ani, creşterea nivelului mării a făcut ca Jakarta să devină megaoraşul din lume care se scufundă cel mai rapid, scrie G4media.

Afla mai multe despreindoneziacriza climaticajakarta
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt