Cei 26 de candidaţi la funcţia de comisar în noul executiv comunitar vor trebui să treacă prin mai multe etape de audiere în Parlamentul European pentru a-şi dovedi potenţialul.
Audierile vor avea loc în perioada 4-12 noiembrie, iar aceştia vor trebui să îşi câştige favorurile colegilor deputaţi, inclusiv ale celor din alte grupuri politice sau chiar ale rivalilor lor.
Procesul este dificil din cauza noilor majorităţi din Parlamentul European şi a necesităţii obţinerii unei majorităţi de două treimi pentru a fi confirmat în funcţie.
Există riscul ca unii candidaţi să nu treacă de prima etapă şi ca procesul să fie întârziat, ceea ce ar putea duce la amânarea preluării atribuţiilor de către noua Comisie Europeană.
Fiecare candidat va fi auditat timp de trei ore în faţa comisiilor parlamentare relevante, iar apoi va fi votat de un coordonator din fiecare grup politic.
Dacă un candidat nu trece de prima rundă de voturi, acesta trebuie să răspundă la întrebări scrise şi poate fi chemat pentru o altă audiţie.
Dacă nici a doua încercare nu are succes, ţara respectivă trebuie să propună un alt candidat, iar procesul începe de la început.
Candidata României pentru Comisia Europeană, Roxana Mînzatu, a primit unul dintre cele şase posturi de vicepreşedinţi în noua Comisie Europeană.
Portofoliul alocat României este „Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie”.