Drama spitalelor care iau foc a cuprins din nou România. Cel puţin 9 pacienţi au murit şi peste o sută au fost evacuaţi, pe geamuri, pe scări, prin fum, după ce un incendiu a izbucnit în Spitalul de boli infecţioase din Constanţa. Focul a pornit chiar în secţia de terapie intensivă. Pacienţii evacuaţi, majoritatea cu COVID, au fost resuscitaţi în curtea spitalului. Oamenii s-au intoxicat cu fum, unii prezintă arsuri.
Incendiul a izbucnit la primul etaj - în secţia de terapie intensivă a spitalului de boli infecţioase din Constanţa. Cel
mai probabil, de la o priză - arată primele date. 10 persoane erau in acel moment acolo, conectate la aparate. În total, în întreaga unitate sanitară, erau internate 113 persoane.
Planul roşu de intervenţie a fost activat imediat. A fost nevoie de forţe de intervenţie din judeţele vecine. Zeci de pacienţi, dar şi medici, au fost scoşi de salvatori pe geamurile spitalului.
Panica şi haosul au cuprins curtea spitalului. Pe măsură ce minutele se scurgeau, venea veste unui nou deces.
Pacienţii, grav bolnavi, s-au intoxicat şi cu fum. Cei aflaţi în stare gravă au fost resuscitaţi în curtea spitalului, pe asfalt sau pe iarbă.
Pompierii au instalat lângă spital o unitate mobilă pentru triajul pacienţilor.
Spitalul de boli infecţioase este foarte vechi - a fost construit în 1938. În raportul făcut la secţiile ATI în 2020, după
incendiul din Piatra Neamţ au fost semnalate mai multe deficienţe la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Echipa de control a constatat că nu funcţionează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor şi că instalaţiile electrice nu sunt verificate periodic de personalul atestat.