Încălzirea globală provoacă dezastre: un nou episod masiv de albire a coralilor

Încălzirea globală provoacă dezastre: un nou episod masiv de albire a coralilor

Este cea mai gravă perioadă de albire a coralilor, avertizează Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA (NOAA). Deseori fatală, albirea are loc când coralii care suferă de căldură expulzează albele care le dau viaţă şi culoare. 

Pentru a doua oară în zece ani, recifele de corali din întreaga lume sunt afectate de un episod major de albire din cauza temperaturilor record ale oceanelor. Unele părţi ale Marii Bariere de Corali din Australia riscă să dispară. Consecinţele acestui fenomen sunt multiple. Albirea afectează ecosistemele oceanice, dar şi populaţiile umane, având un impact asupra siguranţei lor alimentare şi a economiilor locale.

Deşi albirea poate duce la moartea coralilor, este un fenomen reversibil, deoarece coralii afectaţi pot supravieţui dacă temperaturile scad şi dacă pescuitul excesiv şi poluarea se reduc. 

„Între februarie 2023 şi aprilie 2024 a fost observată o albire semnificativă a coralilor în emisferele nord şi sud ale fiecărui mare bazin oceanic”, a declarat Derek Manzello de la NOAA.

Acest fenomen a fost confirmat în toate regiunile tropicale, în special în Florida (sudul SUA), în Caraibe, în Brazilia şi în Pacificul tropical estic.

Afla mai multe desprecoralidezastruincalzire globala
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt